Европейският шампион за младежи на 15 километра индивидуално Благой Тодев ще пропусне утрешния старт на Олимпиадата в Пекин. 20-годишният българин трябваше да бъде един от четиримата ни участници в индивидуалната надпревара на 20 километра, но треньорите са взели решение да го запазят за останалите дисциплини.

Тодев спечели континенталната титла в Поклюка (Словения) на 19 януари, а седмица по-късно даде положителен тест за COVID-19, макар да нямаше симптоми. Той остана под карантина в Италия, където националите се подготвяха за Игрите в Китай, а след серия отрицателни тестове най-сетне е бил пуснат да пътува и вече е при съотборниците си.

Треньорите са предпочели да не го хвърлят директно в надпреварата, защото на практика той няма никакво време за аклиматизация след дългите полети.

Тодев все пак ще стартира в останалите състезания - спринт и щафета, както и в преследването, ако попадне сред първите 60 в спринтовата дисциплина.  Евентуално той може да вземе участие и в масовия старт. Президентът на родната федерация Екатерина Дафовска вече изрази мнение, че надеждите за добро представяне на българските представители са свързани с индивидуалните надпревари.

Владимир Илиев ще бъде първият българин на старта утре с №7, Димитър Герджиков ще потегли с №42, а Антон Синапов - с №72.

Общо 92 биатлонисти са заявили участието си за вторник.