Премиерът на Финландия Сана Марин аплодира бурно и с огромна усмивка от трибуните, а на леда момчетата в сини пуловери се прегръщаха и плачеха. Суоми - тази малка държава със спортни мускули като на Херкулес, които непрестанно успява да надуе в какви ли не игри, изненадвайки фаворитите, стана световен шампион по хокей на лед в неделя в Тампере.

На финала бяха победени канадците - хората, определящи се като родители на играта. Голът на Сакари Манинен в овъртайма донесе славното 4:3 в мача за трофея и така Финландия направи златен дубъл. По-рано тази година тимът вдигна и олимпийската титла, като на финала би руснаците. Да спечелиш двете най-големи състезания за 3 месеца, като си спечелил битките за трофей срещу Канада и Русия... Няма по-голямо постижение в хокея.

Но Суоми не е случайно там, където е в момента. А именно - номер едно в световната ранглиста, актуален носител на двете най-важни отличия, както и достигнал последните четири големи финала поред - три на световните първенства и един на Олимпиада. През 2019-а този тим отново бе на върха на световния шампионат, две години по-късно падна на финала от Канада, а сега пак е първи.

Премиерът Сана Марин аплодира шампионите след победния финал срещу Канада

Снимка: AP/БТА

През 2020-а първенство нямаше заради пандемията. Добавяме и триумфа в Пекин от февруари с олимпийско злато - ето ви четирите поредни участия на финалите на най-важните първенства.

Добро поколение? О, не. Това е революция, която от години държи държава с население от 5.5 милиона души на върха на играта, която бе монополизирана дълго-дълго от хокейните мастодонти зад Океана и тези в бившия СССР. Да, нации като Чехословакия и Швеция се намесваха тук-там в битките, но Канада и Съюза (после Русия), както и САЩ, се водят големите сили в спорта.

Но как влязоха в тази игра финландците?

Вече повече от век те я обичат и играят, но сравнително късно я превърнаха в сериозен, организиран спорт. Едва през 1939-а техният отбор се включва в големи първенства, като на световното остава последен.

До 70-те години хокей в страната се играе само на открити площадки, а организирана лига или система на спорта няма. Просто ентусиазъм и някои добри играчи, но всичко е по-скоро спонтанно и спорадично, отколкото плод на тенденция или целева работа. През 1986-а Финландия едва не взима медал от световното, но равенство 4:4 с шведите оставя тима четвърти. Едва през 1992-ра, точно преди 30 години, идва първият медал - сребро от Олимпиадата.

Голът на Сакари Манинен подпечата титлата в овъртайма срещу Канада на финала в неделя

Снимка: AP/БТА

Днес картинката е различна: Страната има над 70 хиляди регистрирани хокеисти и над 400 пързалки за хокей, като 1.3 процента от населението играе със стик и шайба! Тогава, как да е случайно, че спечели три световни титли и още три сребърни медала в последните 11 издания на световните първенства, а на олимпийския лед има 7 олимпийски медала от последните девет зимните игри? Страната е най-малка като население, в сравнение с останалите шест (СССР/Русия, Канада, САЩ, Чехия, Швеция, Великобритания), печелили злато на Олимпиада в хокея.

Ключов момент е и титлата на световното в Швеция през 1995-а, която е първа за страната. Тогава големият фаворит са домакините, тъй като руснаците и канадците не са с най-силните си състави.

Но Финландия отива на турнира с великото трио Саку Койву, Йере Лехтинен и Виле Пелтонен, които още са в местната лига, но вече са хванали окото на грандове в НХЛ. Тримата, наречени по-късно "Хюи, Дюи и Люи" - като патоците от "Доналд Дък" сериите, побъркват шведите на финала за убедителното 4:1 и носят първото злато на Суоми. Тогава чак точни метрики не е имало, но легендата разправя, че цялата страна е гледала мача. И това е денят, в който хокеят окончателно става бацил, от който нацията масово боледува.

Днес в НХЛ играят точно 50 финландци. Петдесет. Това са два пълни национални отбора, казано теоретично. И, още по-любопитно, олимпийската титла бе спечелена без нито един от тях в състава, а световната в неделя - само с шестима от задокеанските звезди. За сравнение, канадците разполагаха с 22-ма играчи от най-силната лига на планетата.

Но - това са те, финландците. Миналото лято играха и на Евро 2020 по футбол, ако сте забравили. Класираха се през силна група, а на самия турнир биха Дания в Конепхаген на старта и не бяха далеч дори да излязат в елиминациите.

Спортна нация, която обича да надскача ръста си многократно и да не се дава на най-големите сили. А в хокея тя вече е една от тях, там не е аутсайдер, който изненадва фаворитите.

Финландия със световната титла в неделя

Снимка: AP/БТА