Йоханес Клаебо затвърди реномето си на крал на спринта в ски бягането, защитавайки златния си медал в тази дисциплина.

25-годишният норвежец бе просто неотразим, особено във финала, като след трите олимпийски титли в Пьончан, сега прибави четвърто злато в своята колекция.

Клаебо бе по-пестелив в квалификациите и елиминациите, но във финала доказа своето превъзходство, като с време от 2:58.06 минути завърши на първото място.

За разлика от полуфинала, където в края той намали темпото и допусна да бъде победен от финалния спринт на Федерико Пелегрино, в битката за златото подобно нещо не се случи.

Италианският ветеран Пелегрино даде всичко във финалните метри, но нямаше шанс и подобно на игрите в Пьончан, трябваше да се задоволи със сребърното отличие. Трети във финала се нареди Алесандър Терентиев, който донесе медал за Русия, въпреки решението на голямат звезда Александър Болшунов да спести сили и да не вземе участие в спринтовата надрепвара.

Успехът на Клаебо донесе малка утреха на ноервежкото ски бягане, което претърпя истински провал със само един финалист в мъжката и женската надпревара.

При дамите Норвегия нямаше финалистка за първи път в олимпийската история на спринта, където за втори пореден път тронът принадлежеше на Швеция.

Снимка: Getty images

Двойна победа, като златото по много убедителен начин и с почит три секунди разлика отиде за Йона Сундлинг, която още от квалификациите загатна, че едва ли днес ще има по-бърза ски бегачка.

Още в първата надпревара за деня тя направи разлика от шест секунди пред втората, доминацията продължи и в елиминациите, за да дойде и този невероятен шампионски финал.

На второ място се нареди нейната сънародничка Ная Далквист, докато брознов медал спечели Джеси Дигинс от САЩ.

Снимка: Getty images