Руският олимпийски отбор тръгна към защитата на титлата си от Пьончан с измъчено 1:0 срещу Швейцария. Мачът сложи и началото на мъжкия хокеен турнир в Пекин 2022, като ясно показа - ще е напечено във всеки двубой и никой няма намерение да се дава.

Швейцарците бяха надиграни през по-голямата част от мача, но имаха предостатъчно шансове да изравнят. Три пъти шайбата срещаше гредите след техни изстрели, имаха и възможност да играят цели 14 минути с човек повече на леда. А и голът, с който загубиха, няма да им дава мира.

Руснаците вкараха 2 секунди преди края на първата третина по абсолютно куриозен начин. Антон Слепишев прати шайбата почти от зад вратата отчаяно в полето пред нея, ако стане нещо... Времето изтичаше. А това, което стана, бе че швейцарски защитник опита панически да я избие с крак и я вкара в мрежата. Голът по правилата е записан на Слепишев, но си е автогол - ударът изобщо не бе в рамката.

В средата на втората третина двата тима си хвърлиха 30-секунден бой, при който падаха каски и имаше дори кръв по едно от лицата. А в края на същата втора част Слепишев реши, че голът не стига, за да е главният герой на леда. Той удари една глава на противник, макар и едва забележимо, но категорично умишлено. Прегледаха ситуацията с видео и го наказаха не за 2, а за 2+2 минути.

Общо 14 наказателни минути за руснаците и 10 за швейцарците белязаха битката, в която нямаше компромиси. Имаше дори куриозна ситуации, в която швейцарец се заби в един от съдиите и го свали на земята - пак след сблъсък с руснак.

Шампионите записаха победа, която е 11-а поред за тях срещу този съперник. Но отново не бе лесно. Липсата на най-ярките личности от НХЛ в турнира ще изравни възможностите, това бе предвидено от специалистите.

По-късно днес е другият мач в тази група В между Чехия и дебютанта на олимпийския мъжки турнир Дания. Утре от 6,10 ч сутринта Швеция играе с Латвия, а в 10,40 ч е мачът Финландия - Словакия (по Евроспорт).

В 15,10 ч САЩ излиза срещу домакина и пълна енигма от Китай (Евроспорт 2), а в същия час Канада ще срещне вицешампиона от Пьончан - Германия (БНТ 3 и Евроспорт).