Трикратната олимпийска медалистка в ски-бягането Терезе Йохауг иска да участва и на лятна Олимпиада. 

Норвежката, която има злато с щафетата на страната си от Ванкувър 2010, както и сребърен и бронзов медал от Сочи 2014, съответно на 30 км свободен стил и 10 км класически стил, ще участва в квалификация по лека атлетика, на която се надява да спечели квота за Токио.

32-годишната спортистка е легенда в своя спорт с повече от дузина световни титли - общо 14. Триумфите ѝ в Световната купа пък са седем.

Тази събота, на 8 май, Йохауг ще се състезава на 10 000 метра на олимпийската квалификация. Преди две години ски бегачката стана шампионка на Норвегия в същата дисциплина.

“Това е добра възможност за нея и тя иска да опита. Целта ѝ, разбира се, е да покрие норматива. Дали ще участва, ако се класира? Все още не сме мислили толкова напред”, каза мениджърът ѝ Йорн Ернст.

Най-доброто ѝ време е 31:40.67 минути, докато олимпийския норматив е 31:25 минути.

Най-скорошните примери за спортисти, участвали както на зимни, така и на летни олимпийски игри, датират от Рио 2016. Тогава Ширин Нжейм (Ливан), Джорджа Симерлинг (Канада), Лорин ван Риесен (Нидерландия), Пита Тауфатофуа (Тонга), Филиша Джордж (Канада) и Ева Врабжова-Нивлтова (Чехия) се състезаваха в Бразилия, след като преди това имаха във визитките си участия на зимни Олимпиади.

България също има своята следа тук - Евгения Раданова, която има три олимпийски медала в шорттрека, участва в Атина 2004 като колоездач.

В общо пет случая пък спортисти са стигали до медали както на зимна, така и на лятна Олимпиада - Еди Ийгън (САЩ) има злато в бокса и бобслея, съответно през 1920 и 1932, Якоб Тамс (Норвегия) също е двукратен медалист със злато в ски скоковете от 1924 и сребро във ветроходството през 1936, Криста Лудинг има бронз в бързото пързаляне с кънки през 1992 в Албервил за Германия и сребро в колоезденето на писта за Източна Германия в Сеул 1988. 

Канадката Клара Грейс Хюз има два бронзови медала в колоезденето от Атланта 1996, както и още два бронза, сребро и злато от Торино 2006, където се състезава в бързото пързаляне с кънки.

По-съвременни са триумфите на американката Лорин Уилямс - два медала в спринта от Лондон 2012 и сребро в бобслея от Сочи 2014.