Москва отвърна гневно на думите на председателя на МОК Томас Бах, който в петък коментира отношенията между треньорите на руския тим във фигурното пързаляне и Камила Валиева.

Първият човек в олимпийското движение изрази мнение, че Етери Тутберидзе, треньрката на 15-годишната състезателка, се е държала "твърде студено" към Валиева след нейните грешки в изпълнението от волната програма.

"От чие име говори Бах? - запита вицепремиерът Дмитрий Чернишенко. - Думите му са изключително разочароващи за нас. Той позицията на МОК ли представя или личното си мнение?

Да изразяваш някаква гледна точка, използвайки позицията на председател на Олимпийския комитет, директно атакувайки атлети и треньори от една държава, е неприемливо. Това е Олимпиада, върхът в спорта. Тук духът би следвало да е различен.

Естествено, че има напрежение, а и има огромно желание за победа. Нашите спортисти преследват целите си, а те винаги са високи. Ние се гордеем с тях и треньорите им."

Александър Горшков, президент на руската федериция по фигурно пързаляне, също се изказа пред агенция ТАС.

"Това изявление на председателя на МОК е доста объркващо за мен - каза той. - Всеки в нашия щаб направи максимални усилия да подкрепи Камила в тези невероятно трудни няколко дни.

Същите структури и организация, които направиха всичко възможно да я сринат, нарушавайки правилата на спорта, сега опитват да са морални съдници. Това е невероятно!

Естествено, че всичко, наговорено и струпано на главата на Камила в дните преди състезанието, повлия на представянето. Как може да е иначе? Това бе невероятно изпитание за едно 15-годишно момиче."