Чешката легенда Яромир Ягър добави ново постижение във впечатляващата си визитка, след като стана най-възрастният голмайстор в професионалния хокей на лед.

Ягър, който е на 52 годи ни 63 дни, се завърна на леда за отбора на Кладно в родината си Чехия и вкара своя първи гол за сезона във втората среща от плейофните мачове за оставане в елитната дивизия на страната.

За него това е 36-и сезон в професионалния хокей, като в същото време той е и един от собствениците на тима на Кладно - неговият роден град.

Ягър свали от първото място рекорда на друга легенда на ледения спорт - канадската икона Горди Хоу, който изигра последната си официална среща в Лигата на 52 години и 11 дни - плейофна среща с екипа на Хартфорд Уейлърс, а два дни по-рано заби и последния си гол в друг мач от серията.

Ягър има 24 години в НХЛ, като осем пъти е избиран за участник в Мача на звездите и е бил голмайстор по системата гол+пас пет пъти, припомня БТА. Кариерата му приключва в Северна Америка със 766 гола (четвърти във вечната ранглиста), 1155 асистенции и 1921 точки (втори в ранглистата) в 1733 срещи общо.