Националната хокейна лига е в особена ситуация, след като нито може да забрани на руските си звезди да се приберат за ваканция след сезона в родината, нито знае със сигурност ще се върнат ли за новия.

Самите асове не се колебаха и в голямата си част вече са по родните места, а оттам ще пътуват за почивки из други дестинации. Няколко случаи станаха известни зад Океана, а самите съотборници на руснаците са ги увещавали да не пътуват в паузата.

Кирил Капризов, звезда на Минесота, е бил навиван от шефовете да изкара цялата си почивка в Северна Америка. Но въпреки това се е прибрал в родината. Съотборникът му Матс Зукарело пък разкри, че към руснака дори било подхвърлено, че това е твърде рисковано за 45-милионна инвестиция (такъв е договорът за 5 г. на Капризов с отбора), но - уж на шега.

Брайън Маклелан, който е генерален мениджър на Вашингтон, е извикал на обяд звездите Евгени Кузнецов и Александър Овечкин. Помолил ги е да не пътуват за Русия, но те са му отвърнали, че билетите им са купени и от година не са виждали близките си, извън съпруги и деца.

Примери - много. Маклелан говори по темата в голямо интервю и призна: "Ако кажа, че не сме загрижени, ще излъжа. Ситуацията е такава, че не знаем дали момчетата ще се върнат, съвсем откровено. Никой не знае какво точно се случва в Русия в момента, а това са хора, които постоянно живеят в САЩ и Канада. Дали няма да ги задържат под някакъв предтекст, дали няма да бъдат заподозряни в нещо...? Те просто искат да си идат у дома и никой не може да ги задържи тук, но опитах поне да говоря с Алекс и Ген."

През март в Щатите се появи дискусия из медиите - защо НХЛ не се включва в санкциите срещу Русия? Защо не наказва и дисквалифицира играчите от тази държава?

Отговорите са изключително лесни - в хокея нещата са съвсем различни, колективите в тимовете са здрави като бетон, а руските играчи, освен много добри като качества, са приемани там като свои от десетилетия. Страната им си е извоювала в хокея статут на колос, какъвто е Канада, да речем. Капризов, Овечкин и останалите са "момчетата от отбора" и никой не би позволил да бъдат извадени от лигата.

НХЛ обаче забрани за първи път от 20 години реплика на Купа "Стенли" да пътува за Русия, за да я покажат там играчите от отбора-шампион. Така Валерий Ничушкин и Михаил Малцев няма да покажат трофея, който спечелиха с Колорадо преди седмица. Но и двамата си тръгнаха за дома след края на сезона.

Трябваше да го направят, и не само те, през Дубай, Истанбул и т.н. прекачвания, след като директните полети от Канада и САЩ за Русия реално са прекратени временно.

През миналия сезон в НХЛ играха 57 руски хокеисти. През новия трябва да са поне 65, тъй като между 8 и 12 ще бъдат избрани през драфта и са готови да дебютират за новите си отбори. Трима от тях - Павел Минтюков, Данила Юров и Иван Мирошниченко, са част от първия кръг на драфта - елитни таланти.

Случаят с един друг такъв - Иван Федотов, вратар от Санкт Петербург, е изправил на нокти допълнително шефовете на отбори в Северна Америка. Той има договор с Фидалелфия Флайърс, но засега изобщо не е ясно дали ще пътува, за да се подготвя с отбора за новия сезон. 25-годишният играч, който е олимпийски вицешампион с Русия от игрите в Пекин 2022, бе задържан от властите и пратен в армейски център за обучение (нещо като новобрански такъв), защото не е отбил военната си служба и е обвинен, че е опитал да я "пропусне".

"Коментарите по темата са неуместни, има си закон - цитиран бе по темата Дмитрий Песков, говорител на Кремъл. - Според него тук в Русия имаме военен дълг. И Федотов трябва да го изпълни."

Засега няма информация колко от другите асове в НХЛ не са минали през "дълга", както и дали някой от тях би имал проблем в родината с това да поеме обратно през Океана, когато стане време за старта на подготовките на отборите им.

Андрей Василевски, вратар на вицешампиона Тампа Бей

Снимка: Getty Images

И още един дребен детайл. В САЩ и Канада на състезателите от Европа са необходими две визи - една P1, както и една отделна за това да играят професионално хокей.

Първата се вади от отборите им, но за това да получат втората се грижат самите хокеисти и агентите им. Те трябва да идат до посолствата си и да осигурят документа.

И тук може да имат проблем за новия сезон, когато трябва да подновят "разрешителните". НХЛ ще направи всичко възможно това да не се случва, но ако влизат в страната с полет от Русия, макар и с прекачване през друга дестинация, административни пречки е напълно възможно да възникнат.

Именно затова в НХЛ притесненията са огромни.

Говорим за звезди като Капризов, Овечкин и Ничушкин, но и като Артьоми Панарин, Игор Шестьоркин и родения в Русе Александър Георгиев (Ню Йорк Рейнджърс), Иван Барбашов (Сейнт Луис), Евгений Дадонов (Вегас), Андрей Василевски и Никита Кучеров (Тампа Бей), Иля Самсонов (Вашингтон).

Асове за стотици, стотици милиони долари. 

Александър Овечкин, Вашингтон

Снимка: Getty Images