Колорадо Аваланч вдигна Купа "Стенли" като шампион на НХЛ тази седмица за първи път от 21 години и сложи край на великолепен сезон, в който атаката на отбора бе изумителна. Един играч имаше сериозен принос и в редовната част от шампионата, и в плейофите, а и във финалната серия срещу Тампа Бей.

Центърът-левичар Назем Самир Кадри завършва сезона със 102 точки по системата гол плюс пас (87 в редовния, 15 в плейофите), което е най-доброто постижение за него в 13-те му години в лигата. На 32, този брадат и различен тип с мургава кожа, тъмни очи и коси, най-после постигна мечтата. Той бе сериозен играч и дори звезда и преди 2022-ра, но днес вече е и шампион.

Кадри е ливанец. Родителите му са от тази страна. Баща му пристига в Онтарио, Канада, когато е на четири години. Той е кръгъл сирак, който е приютен от далечни роднини. Успява някак да си пробие път, да мине през училище и университет, да намери работа... Самият Назем е роден в Лондон, Онтарио, състезава се под канадския флаг и играе за този национален отбор, но не крие и никога не е криел - ливанец е. Той изпълнява мечтата на таткото да играе хокей. Сам Кадри не е имал пари и възможност да го прави, а и е бил зает с по-важни неща - да успее да оцелее в новата си родина.

ПРИПОМНЕТЕ СИ КАК КОЛОРАДО СТАНА ШАМПИОН - ГОЛ ПО ГОЛ>>>

Embed from Getty Images

Днес един от героите на Колорадо е свободен агент, като може да подпише с който иска отбор в лигата. Разбира се, първите преговори ще са с Лавината, откъдето искат да го задържат.

Но цената няма да а малка, защото ливанецът вече... си знае цената. Няма да е за по 4.5 милиона долара на година, а доста, доста нагоре като числа.

"Неговият път не е лесен - казва бащата. - Като дете подкрепяше големия съперник Монреал, въпреки че живеехме в Торонто. Изтърпя доста обиди за това в училище. Да не говорим за другите неща - расистки, етнически, на религиозна основа... Знаех, че е корав характер. На леда виждам момчето, което съм научил никога да не се предава."

Кадри бе в студио на канадски тв канал малко след победата в мач №6, донесъл купата. Бе там заедно със съпругата си Ашли Кейв.

Питаха го директно: "Бил ли сте жертва на расизъм в мачове?". "Никога!", изстреля.

"А извън хокея?" Ливанецът погледна съпругата си и тя отговори вместо него:

"Стотици хиляди пъти. Особено онлайн. Имали сме смъртни заплахи - и от мюсюлмани, радикали, които го проклинат, че играе хокей. И от всякакви други хора заради религията, заради това, че е от ливански произход. На моменти ми се иска да нямаме достъп до интернет."

Embed from Getty Images

Не си мислете, че няма причини за цялата омраза и ако оставим настрана религия, етнос, произход. На леда Кадри, освен отличен нападател, има и своята "лоша страна".

Няколко тежки инциденти не го направиха особено драг в очите на привърженици на други отбори през годините. Например, когато заби лакътя си в неподозиращия нищо Никлас Бакстрьом от Минесота и отнесе 3 мача наказание.

Или след убийствения бодичек, пратил в несвяст Лук Гленденинг от Детройт, който цял мач опитваше да му счупи някое ребро.

Назем не търпи такива неща, не е в кръвта му да е спокоен и невъзмутим.

Embed from Getty Images

Най-тежкият инцидент бе вече в Колорадо, където премина през 2019-а след 10 сезона в Торонто Мейпъл Лийфс. В мач срещу Сейнт Луис от плейофите контузи тежко Джъстин Фоук от съперника, нанасяйки му непозволен удар отзад в главата. Извини се, но отнесе 8 мача наказание и реално не игра повече този сезон.

Тази година пак в плейофите удари вратаря на същия Сейнт Луис Джордън Бенингтън, вадейки го от мач №3 в серията. Колорадо обърна резултата с резервния страж, а съперниците бяха бесни. Тогава са го засипали най-много обиди за 24 часа в социалните мрежи, в сравнение с който и да е друг период в живота му - за това разкри съпругата в предаването.

Та, такъв си е ливанецът в НХЛ. Първият мюсюлманин, носител на "Стенли", между другото. Не знаеше това, докато не му го каза треньорът на Колорадо Джаред Беднар ден след победата в мач №6, донесла трофея.

"Разбира се, горд съм. Сега ще си почина и чакам оферти, като първо ще говоря с Колорадо. Дължа им го. Те направиха много за мен, но и аз отвърнах със същото за отбора. Знаят цената ми, аз също я знам."

Изобщо - историята на един чепат характер, а и "външно тяло" и странен, някак не на мястото си човек в лигата, където играят основно канадци, американци и хокеисти от "великите сили" в тази игра като Русия, Финландия, Швеция, Чехия, Словакия...

Но - шампион.

Embed from Getty Images