Зоуи Садовски-Синот пренаписа историята на новозеландския спорт и донесе първо злато на страната от зимна Олимпиада.

20-годишната сноубордистка грабна златото от игрите в Пекин в дисциплината слоупстайл.

Младата новозеландка отвя конкуренцията в една от най-атрактивните зимни дисциплини, като с чудесен последен опит получи недостижимата оценка от 92.88.

По този начин тя изпревари сребърната медалистка Джулия Марино от САЩ, която завърши с резултат 87.68, както и Тес Коуди от Австралия, която остана на трето място с 84.15.

При това Зоуи Садовски-Синот взе победата след кошмарен втори опит, в който падна и получи резултат от едва 28.15. Този провал обаче не я разколеба и при третото си спускане тя бе перфектна, за да напише история.

Снимка: Getty images

За нея това е второ олимпийско отличие, след като в Пьончан, едва 16-годишната Садовски спечели бронз в дисциплината Биг Еър.

На предишната Олимпиада в Пьончан, Нова Зеландия имаше още един медалист във фристайл дисциплините, като това бе скиорът Нико Портеус е мъжкия халфпайп.

Тогава двамата прекъснаха 16-годишното чакане на страната за медал от зимни игри, като единственото отличие на Нова Зеландия преди това бе изненадващото сребро на Анелис Кобергер в алписйките ски от 1992-а.

Така в самото начало на игрите, вече имаме шест златни медалисти в седем дисцилини. С две титли е Норвегия, докато по една имат Нова Зеландия, Китай, Словения, Нидерландия и Швеция.

Снимка: Getty images