Терезе Йохауг от Норвегия спечели второто си олимпийско злато в Пекин след истинска драма в 10-километровата класика в ски бягането при жените.

Тя измина дистанцията за 28:06.3 минути с много силно каране и с оглед представянето на останалите състезателки зад нея бе ясно, че Йохауг ще се нареди на първо или второ място.

Единствената заплаха за нея изглеждаше Керту Нисканен от Финландия, който дори се движеше с предимство на последната контрола.

И така докато Йохауг седеше и чакаше нервно на финала, от последния завой се зададе Нисканен с 10 секунди да завърши последната права. Бе очевидно, че всичко ще се реши аз части от секундата, както и се получи.

Керту Нисканен даде всичко, но завърши с 28:06.7 минути, само на 0,4 секунди зад победителката.

Може би, ако Нисканен в реално време знаеше каква е разликата щеше да натисне повече, може би щеше и да протегне крака си в последния метър, но в крайна сметка минималната разлика прати златото в Норвегия.

Така Терезе, която пропусна последната Олимпиада заради допинг наказание, сега триумфира както в скиатлона на 15 километра, така и в днешната класика.

Не по-малка бе драмата за бронзовото отличие, което отиде при другата звезда на Финландия - Криста Пармакоски.

Тя завърши с време от 28:37.8 минути, а зад нея на четвъртото място остана рускинята Наталия Непряева, само с 0,1 секунди по-бавна.

Просто разликата нямаше как да е по-малка, а класиката се превръна в най-драматичното олимпийско състезание до този момент.