След новината за оттеглянето от професионалния спорт на Марте Олсбу Ройзеланд, още една актуална олимпийска шампионнка в биатлона обяви, че слага край на кариерата си след края на сезона.

Става въпрос за Денис Херман-Вик, която на 34-годишна възраст ще слезе от голямата сцена след една изключително успешна кариера в два различни спорта.

До 2016-а Херман-Вик бе ски-бегачка и дори имаше бронзов олимпийски медал с немската щафета от игрите в Сочи.

Тя обче реши да се пренасочи към биатлона, където пожъна изключителни успехи. Две титли и общо десет медала от Световни първенства, както и две олимпийски отличия.

Херман-Вик е актуалната олимпийска шампионка в дисциплината 15 километра индивидуално, а само преди няколко седмици, тя стъпи и на световния връг в дисциплината 10 км преследване.

Германката е член на отбраната група атлети, които имат медали в два различни олимпийски спорта, а отказването си от спорта тя обяви с пост в Инстаграм.

"Винаги съм имала привилегията моята страст да бъде и моя професия. Животът ми се изпълни от всичките приятелства и невероятните хора, които срещнах. Благодаря на всеки, който ме подкрепяше и вярваше в мен.

След 16 години ски-бягане и още седем години биатлон, за мен е време на отворя нова страница в живота си. Вълнувам се от предизвикателствата, които животът ми е подготвил".

С отказването на Денис Херман-Вик и Марте Олсбу Ройзеланд в рамките на часове, както и бремеността на французойката Жустин Бреза-Буше, и трите действащи олимпийски шампионки в индивидуалните дисциплини от миналогодишната зимнна Олимпиада не са активни състезателки.

И докато Ройзеланд и Херман слизат окончателно от сцената, то Бреза-Буше може да се завърне след раждането.

Снимка: Getty Images