Едно от най-разпознаваемите лица в зимните спортове - Петер Нортхуг, се отказа от активния спорт.

Със сълзи на очи големият норвежки крал на ски бягането обяви новината на пресконференция. Плачат и всички в родината му, където тази дисциплина е далеч по-популярна от всеки друг спорт.

Тъжни са и всички фенове на зимните дисциплини, защото това е символно име, шампион на шампионите!

32-годишният ски бегач е двукратен олимпийски първенец от Игрите във Ванкувър през 2010-а и, което е най-изумителното му постижение, е 13-кратен световен шампион!

През последните три сезона норвежецът записваше слаби резултати най-вече заради здравословни проблеми.

Не бе повикан на Олимпиадата в Пьончан, което бе една от сензационните новини около най-голямото събитие в спорта за годината.

През 2017-а за първи път не спечели нищо от Световното първенство.

Завръщането му през настоящата година бе отлагано на няколко пъти и в крайна сметка ... такова няма да има.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"Имах много труден минал сезон и осъзнах, че вече не мога да се състезавам на най-високо ниво и да постигам силни резултати. Тялото ми вече не издържа.

Приключението бе страхотно. Като дете мечтаех да стана добър скиор и съм горд с това, което постигнах. Трудно е да напуснеш спорта, но днес се чувствам донякъде облекчен", сподели легендата през сълзи на пресконференцията си.

Никой мъж в историята на ски бягането не е печелил толкова много световни титли. Нортхуг има отличие от всички шест дисциплини. Беше голям спортист, понякога провокатор, но и уважаван съперник.

На сметката си има 38 победи и 84 подиума за Световната купа. Първият успех идва през март 2006-а в Швеция, а последният през февруари 2016-а в Норвегия. Нортхуг печели първия си златен медал от световно първенство в Сапоро 2007 с норвежката щафета на 4x10 километра.

Това е втората голяма легенда в зимните спортове, която се отказва в близките месеци. Припомняме, че в края на миналия сезон най-големият биатлонист Оле-Ейнар Бьорндален също приключи активната си кариера.

Извън пистата, говорим за един от големите колорити на зимните спортове.

Петер водеше собствено риалити шоу, наречено "Циркът на Нортхуг", и то - цели два телевизионни сезона. Състезаваше се в Световните серии по покер, като бе и един от добрите играчи там.

След състезание веднъж накара норвежкия крал Харалд V да го чака 15 минути, за да го поздрави за победата. Просто си има време за отдих от тежкото бягане и никой не може да нарушава рутинната процедура.

Наричаха го - къде галено, къде съвсем насериозно - Голямата уста от Мосвик (градчето, в което е роден). Често на екипа му се появяваше любимия слоган "Haters Gonna Hate".

През 2014 г. катастрофира пиян край Трондхайм, осъдиха го на 50 дни затвор. Излежа ги не зад решетките, а навън, с общественополезен труд, но със затворническа гривна на крака.