На 88 години си отиде Ламин Диак, сенегалският дългогодишен ръководител в световната федерация по лека атлетика. Той е починал в дома си в Дакар, след като от години страдаше от заболяване.

Именно влошеното му здравословно състояние е причина Диак да не влезе в затвора, въпреки че през 2020-а бе осъден на четири години ефективно зад решетките, след като бе признат за виновен в корупция около скандала с руския допинг в атлетиката.

Съдът установи, че босът е взел подкупи в размер на милиони долари, за да прикрива действията на атлети и треньори. Сред тях има и руснаци, които попаднаха в списъка от скандала.

Общата сума, за взимането на която Диак бе признат за виновен, е около 3.9 милиона долара.

Синът му Папа Масата съобщи за смъртта на Ламин.

Самият той има петгодишна присъда, но в момента я обжалва и също е в Дакар, въпреки че трябва да излежи времето си зад решетките във Франция, ако апелът се окаже неуспешен.

Той е замесен в преговорите на баща му с въпросните атлети, които са плащали за прикриването на следите им.

Диак-младши също така е взел немалка сума за това да агитира и лобира за избирането на Рио като домакин на Олимпийските игри през 2016-а, използвайки контактите на семейството из африканските олимпийски комитети на отделните страни.