Бащата на футболиста Луис Диас все още е в неизвестност, след като в неделя рано сутринта българско време стана ясно, че е похитен от маскирани и въоръжени гангстери в Колумбия.

Криминалната история иззе водещите страници на спортните медии по света, а националът на страната и играч на Ливърпул бе посъветван лично от президента на родината му Густаво Петро да не пътува през Океана и да чака новини по темата в Англия. Целта - да се предотврати така евентуален опит за посегателство към него, ако той е мишената на нападателите.

Клубът му прати свои представители, брат му, братовчедите му и другите членове на семейството са в Ла Гуахира, близо до венецуелската граница, където се е случил инцидентът.

Излязоха и подробности около него, както и предистория. Но не и какво се случва с разследването, в което са ангажирани над 200 полицаи, жандармения, армия, военни вертолети и обучените полицейски кучета в търсенето на хора Латиха и Текила, които лично вътрешният министър Иван Веласкес представи като телевизионни звезди, предвид големия обществен интерес към случая.

В събота следобед местно време (през нощта към неделя наше) майката на футболиста Силенис Маруланда и бащата Луис Мануел Диас са отвлечени близо до бензиностанция на стотици метри от дома им в Баранкас, област Ла Гуахира. Часове по-късно Силенис е измъкната от похитителите, въпреки че не е ясно точно как се е случило.

Едната теза разказва за престрелка и полицейска интервенция, в която дори има двама простреляни гангстери. Друга - че майката е оставена от извършителите да се прибере, като по нея е предадено съобщение с исканията, за да бъде пуснат бащата. Властите отказват да разкрият истината.

Но един от братовчедите на Диас е разказал пред в. "Ла Семана", че седмици преди да се случи отвличането, Луис Мануел му е споделил, че е заплашван, включително с аудиозапис, изпратен на мобилния му телефон. "Плашат ме и се заканват, че ще ме отвлекат", казал бащата на футболиста. И добавил, че го изнудват заради това, че синът му играе в Европа и смятат, че е милионер.

"Искат да навредят на Лучо (сина му), но това са глупости, няма какво да ми направят", е цитирал отвлечения въпросният член на семейството, говорил с пресата. Таткото не се е притеснил и не е искал да бъде охраняван, като сам излизал из града, до работата му в общината и в близкия бар с приятелите от махалата.

Според колумбийските медии Диас е призовавал няколко пъти родителите му да го последват в Европа - първо в Португалия (игра в Порто), а после и в Англия, но не е успял да ги убеди.

Клубът Ливърпул отново днес призова медиите на Острова да не шумят по случая и да уважат желанието на играча да не бъде безпокоен в тежкия момент.