Руската щафета триумфира на 4х5 км в ски бягането от олимпийската програма в Пекин 2022, след като 21-годишната Вероника Степанова измъкна златото от ръцете на Германия.

София Крел водеше на последния пост с около секунда и половина пред рускинята, но страхотен спринт преди финала прати титлата в Москва.

Степанова е световна шампионка за девойки и се оказа жокер още в първото си участие на Олимпиада. Тя минава и за секс символ на руския тим, като е популярно лице от списания и реклами в родината.

Съвсем млада, нейното бъдеще обещава да е изпълнено с подобни триумфи на този, който днес вдъхнови в Пекин.

Преди нея за руската щафета бягаха Юлия Ступак, Наталия Непряева и Татяна Сорина, които записаха името си в историята за общо девета титла в тази дисциплина (заедно с тези на СССР и ОНД).

Златнатачетворка взе дистанцията за 53:41.0 минути, а германките, в състав Катерине Зауербрай, Катарина Хениг, Виктория Карл и Крел, останаха в края на 18.2 секунди от победителките. София просто не издържа на темпото и падна веднага след финалната линия от изтощение и разочарование.

Швеция, сребърен медалист от Пьончан 2018, отново е на подиума с бронза този път. Четвърти са състезателките на Норвегия, които не успяха да защитят титлата си.

Пети са финландките, а шеста остана щафетата на САЩ.

Руският олимпийски комитет, както се казва този тим на игрите, взе второ злато в ски бягането след това на Александър Болшунов в скиатлона на 30 км.