Отборът с име Руски олимпийски комитет спечели отборната титла по фигурно пързаляне на игрите в Пекин.

Разбира се, това е руският състав, който обаче и на тази Олимпиада се явява без герб и химн.

Тимът бе от Камила Валиева, Марк Кондратюк, спортната двойка Анастасия Мишина и Александър Галямов и танцовата двойка Виктория Синицина и Никита Кацалапов. Този отбор триумфира с общ сбор от 74 точки, като записаха три победи, четири втори и едно трето място в общо осемте изпълнения - по четири в кратката и във волната програма.

САЩ остана на второто място с 65 точки, а трети се наредиха фигуристите на Япония с 63 точки.

15-годината европейска шампионка Камила Валиева бе сензационна. Тя стана първата фигуристка в историята, изпълнила четворен скок на Олимпийски игри. Тя направи четворен салхов, а в съчетанието на новото чудо в този спорт имаше още троен аксел и четворен тулуп, който обаче не успя да завърши и дори допусна падане.

Именно това я разстрои и при напускането на леда момичето се разплака. Нямаше как обаче това да е фатално, тъй като титлата вече практически бе сигурна за нейния тим.

Камила очевидно е следващата ярка звезда в този спорт. На 15 тя има над 200 000 последователи в социалните мрежи, а коментаторът на BBC и олимпийски шампион Робин Къзънс каза след нейния гастрол на леда в Пекин:

"Тя е невероятна. Толкова е истинска и отдадена на това, което прави, че е удоволствие да се гледа. Лекотата, с която опитва да прави най-трудните неща, направо ме порази днес."

Валиева триумфира със 178.92 точки, като изпревари с повече от 30 точки завършилата втора Каори Сакамото (Япония).

Световните шампиони при спортните двойки Анастасия Мишина и Александър Галямов донесоха още една победа за руския състав със 145.20 точки, а при танцовите двойки Виктория Синицина и Никита Кацалапов изненадващо останаха втори със 128.17 точки след американския дует Мадисън Чок и Ивън Бейтс.

Руснаците взеха златото в дебютното издание на отборната надпревара в Сочи 2014, а преди четири години в Пьончан първи станаха канадците. Днес те завършиха четвърти с 53 точки.