Предпоследният ден в басейна в Токио премина без злато за най-силната плувна нация в исторически план - САЩ. Американците имаха очаквания за злато и в четирите дисциплини днес, но те не се сбъднаха.

В дисциплината 200 метра гръб златото принадлежеше на американци в последните шест Олимпиади, но тази хегемония бе прекъсната от руснака Евгени Рилов.

Във финала той постигна време от 1:53.27, което бе олимпийски рекорд, а и резултат с почти секунда по-бърз от този на защитаващият титлата си Райън Мърфи. Именно американецът Мърфи бе големият фаворит в дисциплината, но трябваше да се задоволи със сребро. Бронзът е за британеца Люк Грийнбек.

Преди дни Рилов сложи край на 25 годишната американска доминация и на 100 метра гръб, с което се превърна в новия крал на този стил плуване.

Минути след края на състезанието, подгласниците на Рилов намекнаха, че новият олимпийски шампион ползва забранени вещества.

"Не знам какво да мисля, но по всяка вероятност плувам в състезание, което не е чисто", заяви загубилият титлата си Райън Мърфи.

Брозновият медалист Грийнбек също сподели мнението на американския си колега: "Не знам дали е 100% чист, заради всички неща, случили се в миналото. В края на деня, сиилно вярвам, че в плуването има допинг".

В дисциплината 200 метра съчетано при мъжете видяхме различен шампион от Майкъл Фелпс за първи път от 21 години насам.

Последните четири Олимпиади златото бе само за него, но сега на най-високото стъпало се качи китаецът Уанг Шун. Втори остана британецът Дънкан Скот, а трети е Жереми Деспланш от Швейцария.

Единственият американец във финала - Майкъл Андрю, остана едва пети.

Кралската дисциплина при жените - 100 метра свободен стил, бе спечелена от австралийката Ема Макион.

Австралия наистина прави фурор в женското плуване, а той бе затвърден от плуването на Макион, която с олимпийски рекорд от 51.96 спечели титлата.

Втора се нареди Шиобхан Хохий от Хонконг, а бронзът също отиде при Австралия, около врата на Кейт Кембъл.

Всички очакваха американска доминация на 200 метра бруст при дамите, но Татяна Шоенмакер от ЮАР изненада всички.

Тя бе в сметките за медалите, но не и за златния. Шоенмакер счупи световния рекорд и с време от 2:18.95 грабна олимпийското злато.

Лили Кинг и Ани Лейзър от САЩ спечелиха среброто и бронза.

Все пак САЩ продължава да е №1 в басейна и на тази Олимпиада със своите 24 медала. Разочарованието за тима е, че само шест от тях са златни, колко има и Австралия с общо 14 отличия.

Снимка: Getty images