"Дъските за гладене са сърфове, които са се отказали от мечтите си"

Фраза, която колкото и клиширано да звучи, носи доза истина в себе си. Сърфът не е сред най-популярните спортове в България, но въпреки това в родината ни има доста на брой ентусиасти, които преследват вълните по черноморскоро крайбрежие при добра прогноза. В световен мащаб обаче спортът е истински феномен, особено на места, където условията водят до вълни, които се измерват в (десетки) метри.

Това лято сърфирането трябваше да направи дебют в олимпийската програма, но пандемията осуети провеждането на Токио 2020 и това събитие ще трябва да почака още известно време.

Но не си мислете, че сърфиститe са спрели да търсят адреналина навсякъде около земното кълбо.

Сърфовете също.

Да, точно така, сърфовете. Защото тази история не е толкова за сърфист, който е яхнал огромна вълна някъде, а за сърф. За дъска за гладене, която не се е отказала от мечтите си, ако трябва да направим препратка към фразата малко по-нагоре.

Хавайският фотограф Дъг Фолтър е един от онези хора, които настръхват само при мисълта за прогноза за сърф. През февруари 2018 година той за пореден път е в океана, но излиза от водата без любимата си дъска, която е отнесена от вълните...

"Наистина бях разстроен, когато изгубих този сърф, защото с него успях да хвана най-големите вълни в живота ми. Наистина означаваше много за мен", казва Фолтър, който до последно не губи надежда и стиска палци местните рибари да намерят дъската му или пък тя да се появи на остров Кауай, където често се оказват изгубени сърфове. 

Но дори и в най-невъобразимо смелите си мечти Дъг надали си е помислял, че любимата му дъска за сърф ще се появи на... над 8000 км разстояние.

Във Филипините. 

Фолтър признава, че е бил шокиран, когато Лайл Карсън, който е направил дъската, се свързал с него, за да му съобщи, че е намерена. Майсторът поставя името си върху всички свои творения, а в случая това наистина е било от полза. С него се свързва Джоване Бранзуела - начален учител от Филипините, който казва, че е купил сърфа от местен рибар за $40.

Дългият воаяж из водите на Тихия океан променя цвета на дъската от синьо към жълтеникаво, но името на Карсън остава непокътнато. Точно по този начин учителят осъществява контакт с Лайл, който от своя страна съобщава хубавата вест на Дъг. 

Снимка: Facebook

"Оказа се, че това е сърф чак от Хавай. Не можех да повярвам", казва учителят, който се сдобива със сърф пособието през август 2018 - шест месеца след "бягството". Винаги е искал да се научи да кара сърф.

Оригиналният притежател на дъската е толкова развълнуван, че е готов да пътува до Филипините, за да се запознае с Джоване, но ограниченията покрай пандемията осуетяват желанието му. Засега.

Фотографът набира средства, за да прати екипировка на новия си приятел, както и учебни пособия, които да бъдат от полза на учениците му.

Двамата поддържат контакт онлайн, а когато всички забрани паднат, Фолтър ще получи любимата си дъска и от своя страна ще подари на Бранзуела такава, която е по-подходяща за начинаещ сърфист.

"Това е първият ми сърф за големи вълни, който е изработен специално за мен. А сега се превръща в добро извинение да отида до Филипините и да завърша тази приказка. Би било прекрасен финал, ако го науча как да кара сърф", обобщава ситуацията Дъг.

Така оригиналният притежател на дъската-мечтател отново ще се събере с нея. И ще помогне на друг човек да сбъдне своята мечта.