Преди 10 години Назаре беше малко рибарско градче на ръба на Европа - една от най-западните точки на континента, на брега на Атлантика.

Днес е нещо като курорт, въпреки че населението му извън сезон не надхвърля 15 хиляди.

Организират се кориди с бикове, има си фестивал - както подобава на темперамента на португалското крайбрежие.

И най-важното - това е Раят на сърфистите, феновете на джетски и други екстремни изживявания, свързани с яхването на най-големите вълни.

Защото те са тук - Гигантската вълна е родена край Назаре.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ НАЗАРЕ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всеки наоколо ще ви каже, че тук морето е различно. От Северния фар, едно бурно място, където сякаш е идеално за снимане на филм с тежък психарски сценарий, се събират най-добрите сърфисти на планетата.

Тук падна и рекордът за най-висока покорена вълна от сърфист. През ноември 2017-а бразилецът Родриго Коса яхна чудовище от пяна и вода на 24.4 метра. Това са 80 фута, както ги измерват лудите типове, които се занимават с този спорт. Целта е да се стигне до 100 фута, а ако това някога се случи, най-вероятно пак ще е тук - край Северния фар.

Ноември и февруари са пиковите месеци за вълните-гиганти. Тогава няма плажуващи туристи, които пълнят селището и околностите между април и септември. Но това са дните на сърфистите, на джет-пилотите, на всякакви екстремни изпитания.

През февруари тази година британски екип отиде да заснеме филм за мястото, което вече е като магнит за хората от цял свят, които са обсебени от манията да яхват вълни. И Андрю Котъм, един от майсторите на джета, качи оператора на своя борд. "Бях сигурен, че ще умрем", бе единственият коментар на човека, след като все пак се добра до брега невредим.

Прая до Норте - Северният плаж до Назаре, е мястото с най-големите вълни на планетата.

Откриха го преди 11 години, когато Гарет Макнамара, един хаваец, считан за нещо като божество-пионер в сърфа, идва тук да кара за първи път. От уста на уста, интернет, общности, които си разказват и разпространяват информация... И днес Назаре гъмжи от сърфисти - винаги извън туристическия сезон. Макнамара дава име на огромните вълни - Биг Мама. Днес така и са известни - Биг Мама от Назаре.

Гледката от фара събира местните, идват екипи на телевизии от Русия до САЩ, за да снимат огромните стени от вода, които преследват малките точици - сърфисти или джетове.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди да постави рекорда си при жените през 2018-а тук, Мая Габейра едва не се удави под една 70-футова вълна, като намирането и изваждането на сърфистката се счита за чудо и днес. Споменатият Андрю Котъм пък лежа близо 9 месеца в болница със счупени прешлени, ребра и ръце, след като вълната го засили в скалите под фара преди 3 години.

Макнамара, който се преселва да живее в Назаре преди години и организира сърфинг-съборите, си спомня за случая. Гледал го е от височината на Северния фар:

"Това бе катапулт. Той просто излетя като камък, изхвърлен от древен римски катапулт и се заби в стената. Не знам как оцеля."

Гледката от фара е изумителна. Тя дава допълнителен ефект към и без това огромните вълни. Красиво е, освен ако не сте долу, под стените от вода. Сигурно от там също е красиво, но е и страшно.

Градчето живее своя живот със старите си къщи, малките улички и рибарските сергии, опънати почти навсякъде. С туристите се свиква, те са спокойни хора, това не е курорт с купони, дискотеки и шумен нощен живот. Няма "Макдоналдс" или "Бъргър Кинг".

Но Назаре вече има и друга реалност - тази на лудите хора, които идват всяка година.

За 2019-а двете общности - тази на плажуващите и другата, на търсачите на екстремни изживявания, които са посетили градчето, са били над 335 000. Местните са доволни, защото нямат никакви опасения за прехраната си. В градчето има няколко хотела, нито един не е от някоя мегаверига, дори нито един не е петзвезден. Повечето туристи, а особено сърфистите, предпочитат да отсядат в квартири. Мазетата са изцяло освободени за тях и се превръщат в хангари за оборудването, дъските, екипировката...

Макнамара, който първи чупи тук световния рекорд през 2014-а, казва за мястото, което се е превърнало в негов дом.

"Цял живот съм го търсил. Това е Еверест на сърфистите. Мога да седя и да гледам от фара с часове."

Гледката наистина е изумителна.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ НАЗАРЕ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos