САЩ показа лицето на бъдещето си във фигурното пързаляне, а то има доста славянски черти и руски имена. На Националния шампионат в Сан Хосе, завършил в неделя, трима от четиримата най-добре представили се състезатели, както и абсолютният шампион, са с произход от Русия. И именно този квартет ще представя Щатите на световното първенство в Саитама, Япония през март.

И ще бъде конкуренцията, от която ще се излъчат американските олимпийски кандидати за злато след 3 години в Италия.

Иля Малинин спечели златото в Сан Хосе, събирайки 287.74 точки общо. Той остана втори във волната програма след Андрей Торгашов (на основната снимка горе), който от няколко месеца е наричан от телевизионните коментатори зад океана Андрю Торгашев. В генералното класиране на шампионата Торгашов е трети, втори е Джейсън Браун, а четвърти, разделяйки бронза, е Максим Наумов.

Трима от тези четирима състезатели, вероятно ви звучат с имена от нашия регион, а не на кореняци от трето-четвърто поколение американци. И с основание е така.

Иля Малинин е на 18 години, син на руснаците Татяна Малинина и Роман Скорняков, които от началото на века живеят и ръководят школа по фигурно пързаляне във Вирджиния. Именно там се ражда и Иля, който днес е считан за следващата суперзвезда на американците в този спорт. В Сан Хосе в неделя той представи съчетание с шест четворни скока, вдигнала на крака публиката.

Иля Малинин

Снимка: Getty Images

Техниката му бе наречена "изумителна", а олимпийският шампион Нейтън Чан написа в Туитър, че е гледал с наслада изпълнението. Самият Чан пропусна шампионата, както няма да е готов и за световното в Япония. Той пък е с родители-китайски емигранти в Щатите, а на игрите в Пекин 2022 завоюва златото за САЩ.

Любопитно, Малинин всъщност е с фамилия Скорняков, но родителите му единодушно решиха да го картотекират във федерацията и запишат за състезания с моминското име на майката. По-лесно е за американците като произношение...

Торгашов е на 21 години, роден във Флорида и син на Илона Мелничеко и Артьом Торгашов. Двамата се състезаваха за СССР през 80-те, а от края на миналия век са в Щатите. Андрю се появи от скоро в коментарите и анализите на този спорт, иначе рожденото име на момчето е Андрей.

А появата на Максим Наумов е най-изненадваща на Националния шампионат в Сан Хосе, но и неговото представяне бе страхотно. Той също е на 21 години, роден в Кънектикът и син на Вадим Наумов и Евгения Шишкова - състезавали се за СССР и Русия до 90-те.

Малинин е световен шампион за юноши от Талин 2022.

Другите двама от триото нямат неговите международни успехи на младежко ниво, но си спечелиха правото да идат на световно първенство при мъжете. Те, заедно с Браун, ще представляват Щатите в Саитама през март. Наумов пътува като първа резерва, останалите са в селекцията, обявена пред световната федерация.

Ако погледнем и към бъдещето - Джейсън Браун е вече на 28 години и това означава, че покрай феноменалния Нейтън Ченг (23), около триото с руски корени и фамилии са фокусирани надеждите на американското фигурно пързаляне за следващите 3, 4 и повече години.

Браун, Малинин, Торгашов и Наумов на награждаването в Сан Хосе

Снимка: Getty Images