Олимпийският шампион в бързото пързаляне в кънки Нилс ван дер Пул съзря огромен скандал по време на Игрите в Пекин.

25-годишният швед, който триумфира с олимпийско рекорд в дисциплината 5000 метра, алармира за нечестно предимство за нидерландския отбор, който и без това по принцип е най-голямата сила в този спорт.

Проблемът за Пул е, че по подготовката на леда работи нидерландеца Сандер ван Гинкел, който сам призна, че иска да го направи възможно най-удобен за неговите сънародници.

Пред нидерландска медия Ван Гинкел заяви, че е в Пекин, за да измерва температурата на леда и да повлияе на мениджъра на състезанието, който решава какви точно да са условията за участниците.

"Опитвам се да направя възможно най-добри условия за нашите кънкьори", бяха думите на Ван Гинкел.

Те предизвикаха скандал в света на този спорт, а Ван дер Пул не скри възмущението си.

"Искам да кажа, че имам огромно уважение към нидерландските кънкьори и към хората, които изготвят леда, но това е далеч от феърплей. Това е корупция.

Да опитваш да създадеш предимство с нечестни методи е неприемливо. Не разбирам защо нидерландската федерация оставя това да се случва и дори го афишира публично. Това е срамно не само за федерацията им, но и за състезателите. Това е най-големият скандал в нашия спорт. Това е по-скандално дори от допинг нарушенията.

Различните кънкьори имат предимство на различен тип лед. Нидерландците са свикнали на много високо качество. Искам да спечелят възможно най-много медали по този начин. Имат човек, който изследва състоянието и манипулира решението на тези, които отговарят за това. За мен това не е спортът, към който трябва да се стремим", разбесня се шведът.

Ван дер Пул ще се състезава и на 10 хиляди метра в петък. С него имаше много любопитен момент след триумфа на 5 хиляди метра. Интервюто, което даваше за Евроспорт, бе прекъснато заради обаждане към него от министър-председателя на Швеция Магдалена Андерсон, която го поздрави лично.