Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор - Любомир Петров, коментира публично обявеното намерение на спортния министър да освободи цялото ръководство на дружеството.

На специална презентация и пресконференция Петров показа статистики - за последните две години, в които той заема поста, тотализаторът е генерирал сериозни печалби и в пъти е подобрил финансовото си състояние.

Въпреки това директорът признае, че не знае защо министър Радостин Василев иска неговото освобождаване. Но бе категоричен, че това е политическо решение на кабинета. По-късно днес той има нова среща с министъра, на която вероятно ще получи повече яснота. Преди дни Василев обяви, че "сменя цялото ръководство на тотото и вече се е разбрал с тях".

Петров уточни, че макар да е избран с конкурс и да не може да бъде уволнен преди изтичането на мандата си, той няма намерение да праща в съда решението на министъра, а ще се съобрази с него. 

Той загатна, че новият редовен кабинет готви връщане на частните лотарии, което ще се отрази сериозно и негативно на финансовото състояние на тотализатора, както и на бюджета на спортното министерство. И все пак Петров не разкри дали му е съобщена конкретна причина за неговото освобождаване.

"Назначен съм в тотализатора през март 2020-а с мандат от пет години, като задачата ми бе да поведа тотализатора в посока на растеж и развитие - обяви пред медиите директорът. - Общата печалба, която тотализаторът реализира е за 2020 е 38 милиона лева, за 2021 е малко над 53 милиона лева. Ако погледнем реално на нешата що се отнася до финансови показатели, Спорт Тото ниога не е било на загуба. В последните две години процентът печалба спрямо общия оборот е 16% за 2020 и 18% за 2021. Общите отчисления на тотализатора към държавата са 67 милиона за 2020 и 84 милиона, което си е почти целия бюджет на министерството.

Да, тотото е монополист, но ние сме ограничени от закона, защото можем да правим разпространение само чрез нашите пунктове. Ако има воля и ни бъде позволено да разпространяваме по-широко, то ние ще вдигнем в пъти парите на министерството.

Никога в 65-ата история на тотализатора, в него не е имало повече средства. Много се говореше, че дружеството е декапитализирано. През 2019-а имахме отрицателен капитал, в момента е 60 милиона лева положителен.

Тотализаторът е абсолютно изряден, това показват всички проверки, на които сме подложени в последната година от всики агенции. Аз се гордея с работата си тук. Изградихме уникален екип, който вероятно ше си тръгне с мен. Не знам защо ми искат оставката, този въпрос не е към мен. Това е решение на политическия кабинет, има го в коалиционното споразумение.

Миналата година имаше опит от бившия министър (Кузманов, в служебното правителство - б.р.) да подмени персонала в тотото, но обжалвахме в съда и той спря вписването на новия управителен съвет. Този път ръководството на министерството ме помоли да няма жалби.

Съгласих се, защото не може вечно да се съдим, уморих се. Има редовен кабинет, той иска да се оттеглим и ние ще го направим. Обяснението, което ни бе дадено е, че това е политическо решение.

Ако новото правителство върне частните лотарии, то цифрите, които ви показах ще паднат наполовина. Това, че сме монополист увеличава резултатите ни двуцифрено в проценти всяка година. Аз лично нямам никакви притеснения от каквито и да е проверки. Аз съм избран с конкурс, не могат да прекратят договора ми, но няма да се съдя с тях. Няма да обжалвам решението. Аз лично няма да подам оставка, трябва да бъда уволнен от министъра. Става дума за чест и достойнство. Щом не ме искат - добре".

Снимка: Bulphoto