Американката Микаела Шифрин вече еднолично е лидер по победи в Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените. След като в последните няколко седмици тя делеше върха със сънародничката си Линдзи Вон (по 82 спечелени старта), днес Шифрин излезе самостоятелно на върха, завоювайки своята победа №83 с триумф в гигантския слалом в Кронплац (Италия). Първият и успех пък дойде преди повече от десетилетие - на 20 декември 2012 година в слалома в Оре (Швеция).

По този начин американската скиорка подгодни Ингемар Стенмарк. Легендарният швед е абсолютен №1 със своите 86 победи в Световната купа.

Шифрин започна със стартов №4, като още в първия манш даде най-добро време - 58.72 секунди, следвана от Лара Гут-Берами (Швейцария) (+0.13 изоставане) и Федерика Бриньоне (Италия) (+0.27 изоставане). Във второто спускане няколко състезателки не успяха да завършат, а в крайна сметка рекордьорката отново бе по-бърза от всички.

Тя завърши с общо време 2:00.61 минути (58.72 секунди във втория манш), подгласничката и Лара Гут-Берами остана втора с 2:01.06 минути, а въпреки че даде едва четиринадесето време във втория манш, Бриньоне все пак остана в челната тройка с общ резултат от 2:02.04 минути.

Шифрин има шанс да изравни, а дори и да надмине Стенмарк в Шпиндлеров Млин (Чехия), където ще бъдат последните стартове преди паузата за Световното първенство. Шампионатът на планетата ще се проведе във френските зимни центрове Куршевел и Мерибел между 6 и 18 февруари.

Последният старт за СК преди началото му е на 29 януари, а след това надпреварата се подновява на 25 февруари в Кранс Монтана (Швейцария).

"Мисля, че имам нужда от малко време, за да се успокоя, да осъзная и да овладея емоциите си. Смятам, че утре може да очаквате повече от мен", бяха първите думи на Шифрин, която обаче все пак говори повече малко след това.

"Много е трудно да се опише с думи. Разбира се, че има допълнително напрежение и стрес, особено в дни като днешния. Мисълта за рекорда ме въудошевяваше и плашеше едновременно. Благодаря за перфектната организация.  Всички карат страшно добре и това е още една допълнителна мотивация да давам най-доброто от себе си", добави моменти по-късно тя.