Двама американци с източноазиатски корени се превърнаха в златните герои за страната от шестия олимпийски ден.

По-рано днес човекът-ракета Нейтън Чън, който е с китайски родители, триумфира във фугурното пързаляне, а малко след него САЩ се радваше на нова титла от игрите.

Спечели го сноубордистката Клои Ким, която е родена в САЩ в семейството на южнокорейски имигранти.

Тя триумфира в дисциплината халфпайп, което бе второ злато за нея след това в Пьончан, когато едва 17-годишна, тя донесе олимпийска титла на САЩ в родината на своите родители Южна Корея.

Ким доминираше в надпреварата с доста сериозна преднина още от квалификациите, като и във финала спечели безпроблемно с резултат от 94, постигнат при нейния първи опит. При второто и тертото спиускане Ким допусна грешки и не финишира успешно, но това не се оказа фатално.

На второто място се нареди Керал Кастейет от Испания с резултат от 90.25, докато Сена Томита от Япония остана на третото място.

Американските триумфи благодарение на атлети с азиатски произход пък идват на фона на победата на Елийн Гу от първия ден на игрите. Тогава родената в Калифорния, но състезаваща се за Китай скиорка, донесе злато на страната домакин.

В екстремните надпревари днес се проведе и сноуборд кроса при мъжете, който по традиция е най-атрактивната дисциплина.

И зрелището, което феновете очакваха се получи, защото олимпийската титла бе решена с фотофиниш.

В последните метри австриецът Алесандро Хамерле и канадецът Елиот Гранден, като и двамата се хвърлиха с краката напред в битка за златото, но фотофинишът отчете, че австриецът е със сантиметри по-напред.

Така Австрия спечели второ злато в мъжкия сноуборд.

На третото място днес се нареди италианецът Омар Висинтин, който в битката за бронза изпревари друг австриец - Юлиан Люфтнер.