Норвежката звезда в алпийските ски - Александър Аамод Килде, за втори път превзе митичната писта "Щрайф" в австрийския зимен център Кицбюел.

Килде, който реши да се състезава въпреки костицата на ръката си, която счупи по време на тренировката, премина най-опасното трасе в света за 1:56.90 минути.

А това се случи 24 часа след един инфарктен момент, дошъл във вчерашното спускане на "Щрайф". Тогава Килде загуби контрол и полетя към предпазните мрежи, но като по чудо успя да една ска да овалдее положението и да се спаси от жестоко падане.

Самият той преди състезанието днес разкри, че цяла нощ този миг е бил пред очите му, но въпреки това Килде се спусна отново и този път триумфира. 

И това се случи убедително, защото той завърши с 67 стотни пред французина Йоан Кларе, който остана втори. Трети днес се нареди Травис Ганонг от САЩ.

Снимка: АР/БТА

Състезанието на митичнат писта, по която скиорите летят с над 130 километра в час бе емблематично, защото то бе последно за легендарния Беат Фойц.

След 14 сезона в Световната купа, 16 победи и цял комплект олимпийски медали, 35-годишният швейцарец реши да слезе от голямата сцена.

Снимка: АР/БТА

Това се случи пред над 40 000 луди по зимните спортове фенове, които изгледаха спускането по "Щрайф", а сред тях бяха емблематични фигури като терминаторът Арнолд Шварценегер, както и Линдзи Вон, която изгледа надпреварата в компанията му.

В клсирането за Големия кристален глобус лидер продължава да е Марко Одермат, който пропусна днешното спускане заради проблем с коляното, получен вчера.

Швейцарецът има 1186 точки, а до него днес се приблици Александър Аамод Килде, който вече има 961.

В подреждането за Малкия кристален глобус в спускането, лидер е Килде с 620 точки, а вчерашният победител Винсент Крихмайер от Австрия има 464.

Снимка: АР/БТА