19-годишният талант на България във вдигането на тежести - Христо Христов, остана без медал в Токио, макар напълно да го заслужаваше.

Младият варненец остана на пето място в категория до 109 килограма, макар да вдигна достатъчна тежест за бронзов медал. Съдиите обаче взеха доста дискусионно решение и не признаха финалния му опит.

Христов завърши с двубой от 408 килограма. Той вдигна 189 кг и бе трети след изхвърлянето, като записа неуспешен опит на 192 кг.

В изтласкването младият българин бе перфектен на 213 и 219 кг, а след това направи и успешен опит на 222 килограма.

След него Христов изрева мощно, защото усещаше, че това е изтласкване за медал.

За съжаление ентусиазмът му бе охладен, защото съдиите видяха минимално трепване в дясната му ръка, заради което не зачетоха вдигането.

Треньорът Иван Иванов обжалва, защото това наистина бе минимално трепване, което направиха и някои от другите състезатели, но тогава реферите си затвориха очите. За съжаление обжалването не бе уважено.

Снимка: Getty images

От този развой се възползва латвиецът Артурс Пишниекс, който накрая засложи всичко на изтласкване от 230 килограма. Успешен опит, който му позволи да завърши с двубой, с 2 кг по-голям от този на Христов.

Ако опитът на българина обаче бе зачетен, тези 230 кг на латвиеца нямаше да са му достатъчни, а той едва ли имаше сили за по-сериозен опит.

Иначе състезателите, които се впуснаха в битка за първите две места бяха на съвсем друго ниво и в свое собствено състезание. От началото бе ясно, че никой от останалите няма да ги доближи.

Златото отиде при представителя на Узбекистан - Акбар Джураев, който направи двубой от 430 кг. Втори е световният рекордьор Симон Мартиросян от Армения.

Минути след състезанието своето разочарование изрази самият Христов, който сподели пред камерата на БНТ:

"Нека да започна, че всички гледаха състезанието. Чувствам се много ограбен. Това решение ми попречи да направя нещо, което исках да постигна в живота си. Вие видяхте какво стана. Не мога да коментирам поведението на журито, но това беше ограбване. Щях да спечеля бронзов медал.

Искам да кажа, че ще си взема почивка. Трябва ми почивка, след което ще се завърна по-силен. Гарантирам ви, че нещата ще са различни, ако се класирам за Париж".