Двукратният световен шампион по биатлон с норвежката щафета Ветле Шастад Кристиансен разкри, че е получил стотици пожелания за смърт от руснаци и украинци заради фланелка с лика на руския президент Владимир Путин. 

27-годишният норвежец говори пред родни медии във връзка с множеството коментари след световната титла на Александър Логинов в Антхолц и критиките заради изтеклото наказание на руснака за употреба на допинг.

Кристиансен разказа, че самият той се е сблъсквал не само с критики в интернет, но е получавал и смъртни заплахи и пожелания. 

"След като публикувах снимка с фланелката с лика на Путин в моя Инстаграм (през март 2018 г. - бел.ред), получих стотици пожелания за смърт - и по пощата, и в Инстаграм. От руснаци и украинци. Но ние, спортистите, сме свикнали в подобни неща. Както в Русия, така и в Норвегия имат тролове", допълни биатлонистът. 

Той разказа, че е получил тениската от свой приятел, който е бил на Олимпиадата в Пьончан, за да гледа сестра му - Тирил Кристиансен. На връщане, норвежецът трябвало да се прекачи в Москва и на летището купува фланелката с Путин и я подарява на Ветле Шастад. Той я облича и качва също на шега кадъра в Инстаграм, като не подозира каква омраза ще предизвика.

"Аз не се интересувам от политика и нямаше никакво подобно послание. Просто исках да изразя подкрепа за руските спортисти, които по това време бяха подложени на критики", казва норвежецът.

В норвежките медии посъветваха Ветле Шастад да носи дрехи с Hello Kitty.