Ръководството на световната лека атлетика съобщи в сряда, че няма да допуска състезатели от Русия и Беларус в своите състезания, въпреки че Международният олимпийски комитет препоръча подобна мярка по-рано днес.

"Няма никаква промяна в позицията на Международната федерация по лека атлетика, която бе потвърдена и на срещата на ръководството миналата седмица.

Що се отнася до решението на МОК и препоръката, отправена към отделните спортове, отговорност е на съответните федерации да решат.

Ние поемаме нашата", се казва в позицията.

През миналата седмица върховният орган, управляващ световната атлетика реши да отмени наказанието на Руската атлетическа федерация във връзка със системната употреба на допинг по скандала от 2015 г.

Но успоредно с това запази санкцията срещу състезателите от Русия и Беларус заради участието на двете страни във войната срещу Украйна.

Мярката бе подкрепена и от Европейската федерация по лека атлетика.

Преди около година МОК предложи пълна забрана за участие на спортистите от Русия и Беларус.

И тази мярка бе подкрепена тогава и от световната атлетика. Късно вечерта във вторник МОК прие смекчаване на тази позиция и в сряда препоръча спортистите от двете страни да бъдат допускани до състезания, но като неутрални участници - без знаме и химн. Но това не бе решение, а препоръка, като всяка отделна ръководна структура в спортовете трябва да реши въпроса.

Руснаците и беларусите се състезават по този начин, като неутрални, в момента в тениса.