Световният шампион Магнус Карлсен загуби с белите фигури от Левон Аронян от Армения в партия от последния ден на супертурнира по шахмат в норвежкия град Ставангер.

В другите срещи Алиреза Фируджа от Иран победи поляка Ян-Кшищоф Дуда, а Фабиано Каруана (САЩ) и Арян Тари (Норвегия) завършиха реми.

Карлсен спечели предсрочно титлата кръг преди края. За него това е трети триумф в надпреварата след 2016 и 2019 година.

В крайното класиране Карсен завършва с 19.5 точки актив. След него са Фируджа с 18.5 точки, Аронян със 17.5, Каруана с 15.5, Дуда с 9.5 и Тари с 3.5 точки.

Според регламента на турнира в Ставангер за всяка победа в партиите по класически шах участниците получават по 3 точки, докато загубилият - 0. При реми и двамата играчи взимат по 1 точка, но трябва да изиграят и блиц партия Армагедон, победителят от която добавя още половин точка към актива си.

Турнирът в Ставангер е първият на толкова високо ниво, който се провежда на място, а не виртуално, от началото на кризата с коронавируса през март.

Състезанието се организиара всяка година от 2013-а насам, като в първите две издания бе спечелено от руснака Сергей Карякин, през 2015 година - от българина Веселин Топалов, през 2016 година от Карлсен, през 2017 година от Аронян, през 2018 година от Каруана, а през 2019 година отново от Карлсен.

(ИК)