Япония не планира да смайва света с пищна церемония по откриването на лятната Олимпиада догодина. Организаторите са категорични, че сценарият, подготвят за оригиналните дати, които трябваше да са тази есен, е неосъществим. Планира се скромна и стегната церемония, никакво шоу със супер ефекти, дигитални демонстрации на мощ и феерии.

По традиция в последните 20 години откриващите церемонии на олимпийските игри са спектакли за историята. Режисьорът Дани Бойл продуцира близо тричасово зрелище на Лондон 2012, което и до днес е смятано за едно от най-големите спортни събития, въпреки че реално не е спортно състезание.

Този път ще е различно.

Олимпиадата в Токио трябва да е от 23 юли, ако ситуацията в страната и по света позволи този път тя да се проведе. След спешна среща на 23 декември е решено от организационния комитет, че сценарият за откриването и закриването на игрите отива в коша за боклук.

Първо - заради противоепидемичните мерки, които изцяло променят възможностите да се случат масовите сцени на церемониите, а второ - като уважение към ситуацията по света. "Не е време да впечатляваме някого с възможностите си и спектакли", е казано на срещата - твърдят японски медии.

Светът ще гледа спортните състезания, но цялата празничност на старта на игрите ще бъде загърбена. Ще има дефилиране на отборите при по-специален режим, отделени и със социална дистанция, предпазни маски и т.н.

"Убедени сме, че игрите ще се проведат, но предупреждаваме - няма да изглеждат като всички останали в последните години. Просто няма начин да не се съобразим с обстановката", каза директорът на организационния комитет Тоширо Муто след срещата.