Остават точно 2 години.

Най-модерната, странна, изумителна и едновревенно с това - обвита в дъха на древност и минало Олимпиада, ще започне на 24 юли 2020 г.

Токио спечели битката за домакинството на летните игри след 24 месеца и в добрите традиции на японските добродетели, всичко върви стриктно и по план.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ОБЕКТИТЕ ЗА ТОКИО 2020 - КАК ИЗГЛЕЖДАТ СЕГА И КАК ЩЕ ГИ ВИДИМ СЛЕД 2 ГОДИНИ.

Игрите ще са концентрирани в два района на 38-милионния Токио (с предградия и ръкави, които са част от областта).

Обектите в самия център на града.

Снимки: Facebook

Самото сърце на града, бизнес сити центърът, ще приеме основната част от олимпийската програма, като 7 от обектите там не са нови.

Те са част от игрите през 1964 г., запазени и реновирани, за да са в тон с модерните изисквания. Така Токио пази паметта и дъха на олимпийската си история.

В плана на организаторите тази област на града е наречена Heritage Zone - тоест, Зона на наследството.

Там са Олимпийският стадион - изцяло нов, построен върху руините на съборения стар такъв, както и "Tokyo Metropolitan Gymnasium", където ще са мачовете по тенис на маса, стадионите за хандбал, атлетика (квалификации и пресявки).

На един хвърлей място, пак в центъра, са и залите за вдигане на тежести, джудо, карате и бокс.

Центърът на Токио се готви за изумителна Олимпиада.

Снимки: Facebook

Олимпиадата е уникална в това отношение - обектите са сред небостъргачите, бизнес центровете и задъхания ритъм на многомилионния град, а не в покрайнините.

И още - състезанията са пръснати в общо цели 42 различни арени, зали и съоръжения, далеч повече от игрите в предишни години. За всеки отделен спорт има собствена зала или място, където да се водят битките. Те са общо 339 в 33 вида спорт.

Всички тези спортни локации след игрите остават за масово ползване, а националният "Олимпийски" стадион е цяло чудо на архитектурата.

Строежът на Олимпийския стадион струва 1,2 милиарда долара.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Той още се строи, като на 70 процента материалите за него са екологично одобрени, използва се и много дърво.

Нарекоха го "стадион в гората", защото е заобиколен от парк, а и самият той е с "горски произход" предвид дървения материал, използван в построяването му.

За първите 48 месеца след Олимпиадата, почти всеки ден и час в програмата на 60-хилядната арена е разграфен и зает с някаква дейност, спортно събитие, масови прояви или концерти.

Токио не смята да оставя "бели слонове", всички обекти ще се използват активно след игрите.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Талисманите на фона на силуета на града.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Игрите на бъдещето и миналото.

Най-модерни като технологии, като локация в сърцето на един от най-динамичните градове в света, но и - включили като част от състезанията Императорския дворец.

Императорският дворец с градините му - символично място и арена на част от дисциплините.

Снимки: Facebook

Императорският дворец и градините му.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Там, в градините на една от големите забележителности на Япония, ще са стартовете по спортно ходене, както и част от маратона. Древността също надниква в Олимпиадата.

Именно от стъпалата на Двореца преди 54 години пламна огънят на игрите в Токио.

Това е областта в центъра на града, другата арена на "бойни спортни действия" ще е заливът на Токио, където през 1964-а също е имало стартове във водните спортове.

Силуетът на Токийския залив.

Снимки: Facebook

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

След 2 години там ще минат и драмите в колоездене, голф, бейзбол, волейбол, тенис, баскетбол...

Олимпийското село на спортистите ще е в квартала Харуми, като се изгражда върху ръкав, нещо като малко пристанище. Има собствен парк, а гледките са страхотни. След игрите през 2020-а, там ще има махала за живеене, като повечето апартаменти и места вече са разпродадени или наети.

Харуми - мястото, където в момента се строи олимпийското село.

Снимки: Facebook

Олимпийското село на спортистите в Харуми по план след 2 години ще изглежда така.

Снимки: Facebook

Няколко стадиона ще са извън споменатите две основни зони - те са футболните арени на битките, като ще се използват този в Йокохама, Сапоро, Саитама, Кашима...

Бюджетът на всичко това, което се очертава да бъде събитие за пример на всеки, организиращ такъв грандиозен форум в наши дни, е 12,6 милиарда долара.

Отчетът е точен до последния цент, а очакваният от МОК оборот е над 7 милиарда долара. Япония изчислява импулс за икономиката, който ще е достатъчен, инвестираните пари да си струват.

Снимки: Facebook

Снимки: Facebook

Талисманите са две анимирани комиксови същества - момче и мочиче, типични за масовата култура на 90-те, а и на новия век в Япония. Мираитова и Сомеити ще гледат отвсякъде в дните на игрите, а и в месеците преди това. Те вече "живеят собствен живот" в интернет, като за техните личностни качества си има цели сайтове. Те са комиксови герои, които си имат характери:

- Сомеити говори с камъните и вятъра, има толкова сила, че мести предмети с очи.

- Мираитова може да се телепортира, да е навсякъде за секунда.

Много японско, не мислите ли?!

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Още не сте убедени, че това ще е уникална Олимпиада? Е, ето ви още един аргумент.

Медалите на шампиони и подгласници са изцяло от рециклирани продукти, като от година тече кампания за връщане на мобилни телефони и всякаква стара техника в Япония. Това никога не се е случвало преди и, бъдете сигурни, няма да се случи след Токио 2020.

Изобщо - точно 2 години ни делят от най-чудната Олимпиада. Игрите на бъдещето, но и на миналото.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ОЛИМПИАДАТА ТОКИО 2020.