Легендарният и колоритен отбор по бобслей на Ямайка отново ще радва феновете на спорта по време на зимната Олимпиадата в Пекин. Игрите в Китай започват на 4 февруари.

Олимпийският комитет на карибския остров се похвали, че праща своя отбор по бобслей към Пекин, а новината предизвика вълна от ентусиазирани реакции сред феновете на спорта.

Именно участието на Ямайка на зимните игри в Калгари през 1988-а е една от най-вдъхновяващите олимпийски истории, която е увековечена в култовия филм "Леден болид".

От онзи момент островът, който свързваме с невероятни спринтьори, но не и с шампиони на леда и снега, взе участие на всяка една зимна Олимпиада, с изключение на тази в Торино през 2006-а.

Във всеки от случаите Ямайка изпращаше свой тим по бобслей, с изключение на 2010-а, когато представител на карибската страна бе скиорът в дисциплина свободен стил - Ерол Кер.

Дори и преди четири години в Пьончан ямайците имаха своя тим, като в двуместния бобслей за жени, Жасмин Викориан и Кари Ръсел завършиха на предпоследното 18-о място, изпреварвайки само отбора на Нигерия.

Радващата новина е, че ще видим колоритните ямайци и в Пекин, при това с рекордна делегация. Страната класира отбор в четириместния бобслей за първи път от игрите през 1998-а.

Карибската държава също така ще има представители в двуместния бобслей при мъжете, както и в индивидуалния при дамите.