Трима българи влязоха в топ 60 на спринта в биатлона от програмата на зимните игри в Пекин 2022. Класирането на Владимир Илиев (31-ви), Благой Тодев (52-ри) и Антон Синапов (56-и) им дава право на участие в преследването, което е в неделя.

За съжаление извън него остана Димитър Герджиков, който завърши на 63-о място.

Асът ни Илиев завърши с 2 грешки в стрелбата прав, след като направи 0 на легнал и вървеше отлично след първата половина от 10-километровата дистанция.

Той имаше изгледи за класиране дори в топ 15, но второто заставане на рубежа за стрелба ги анулира. Владо завърши на 1:51.8 минута зад победителя - Йоханес Тингес Бьо от Норвегия.

Европейският шампион за юноши Тодев затвърди добрите впечатления и се класира на 52-ро място, като направи само една грешка в стрелбата.

Денят бе паметен за братята Бьо, норвежката гордост в биатлона. Йоханес Тингес измина трасето за 24:00.4 минути (с една грешка в стрелбата) и направо отказа конкуренцията. Това е шести медал в кариерата му от Олимпиади и трети златен.

Трети с бронз е брат му Тарей Бьо, който завърши на 38.9 секунди от победителя. Двамата се поздравяваха и дадоха съвместно интервю на подиума - те са явление в този спорт и денят наистина е специален за семейството. Радостта на Тарей бе изключително голяма, защото за него това е първи олимпийски медал извън щафетите.

Втори, на 25.5 секунди зад Йоханес Тингес, остана Кентен Фийон Майе от Франция.

За него това е трети медал от Пекин 2022 след златото на 20 км и среброто със смесената щафета.