Световната антидопоингова организация (УАДА), започва разследване срещу антуража на младата звезда във фигурното пързаляне Камила Валиева.

Рускинята впечатли света с изпълнението си и първи четворен женски скок в историята, с което донесе злато за страната си в отборната надпревара.

Ден по-късно обаче гръмна скандалът, че Валиева е дала положителна допинг проба още през декември. Забраненото вещество триметазидин не променя спортните резултати според експертите, но все пак е в списъка със забранени субстанции.

Казуъст около Валиева е, че тя е едва 15-годишна, като според правилата на МОК тя не може да понесе наказание за допинг, защото е малолетна. Случаят е отнесен към Спортния арбитраж, където ще се решава дали да има наказания и отнемане на златния медал от Русия.

В същото време в УАДА са убедени, че допинг пробата е изцяло по вина на хората около Валиева, заради което започнаха разследване, за да установят как забраненото вещество е попаднало в едно 15-годишно момиче.

Основната заподозряна е треньорката на Валиева - Етери Тутберидзе, която вече няколко години работи с младата фигуристка.

Изслушването по случая е днес, а по случая работи и Руската антидопингова ангеция, защото положителната проба на Валиева е дадено по време на националния шампионат на страната, а не в международно състезание.

Допуска се вариант, при който обкръжението на младото момиче ще понесе всички наказание, а Валиева няма да бъде лишавана от състезателни права, защото на този етап всички са убедени, че тя е взела предписваното при ангина лекарство без никаква идея, че е забранено.