Улеят за шейни в Пекин изцяло принадлежи на немските спускачи.

Всяко злато в този спорт отиде при немците, като те затъврдиха доминацията си в този спорт като цяло и с днешната отборна щафета.

В състав Натали Гайзенбергер и Йоханес Лудвиг на единично, както и двойката Тобиас Вендъл/Тобиас Арлт, немците спечелиха трето поредно олимпийско злато в тази дисциплина и общо четвърто в Пекин.

Макар да имаха изоставане на единичните шейни в първите два поста, тяхната двойка с двамата Тобиас обърна резултата. С перфектно забутване и безгрешно каране, те донесоха златото.

Общото време на Германия бе 3:03.406 минути, само с 0,086 секунди пред отбора на Австрия. Именно тази минимална преднина бе дело на последния пост при двойките.

Така Австрия се задоволи със среброто, а бронзът спечели малката Латвия, която обаче по традиция се представя силно в спортове като бобслей и шейни.

Това бе краят на шейните в олимпийската програма в Пекин, като и четирите дисциплини бяха спечелени от Германия, а към актива на немците имаше и две сребърни отличиия. Шест медала от общо 12 в този спорт, като реално Бундестима нямаше как да спечели повече от 9 медала. 

Трима от немските асове - Натали Гайзенбергер, Тобиас Вендъл и Тобиас Арлт, пък вече имат по шест златни медала в колекциите си, което ги прави тримата най-велики състезатели в шейните в цялата история на този спорт.

Тази немска доминация означава, че поне временно Германия оглавява и класирането по медали със своите общо шест златни и три сребърни отличия.