Олимпиадата в Пекин започва след броени дни, а китайските власти отчетоха скок на заразените с COVID-19 участници и официални лица. Зимните олимпийски игри ще стартират на 4 февруари, а след като в четвъртък е имало само двама души с положителни тестове, в петък новите случаи са скочили до 19.

Общият брой на заразени олимпийци и официални лица към момента е 36, като 29 от тях са дали положителни тестове още при пристигането си в столицата на Китай.

Останалите седем случая са хванати в “затворения балон”, където участниците пребивават, бивайки напълно изолирани от широката общественост.

Организаторите са уверени, че системата им за превенция на COVID-19 ще работи добре и няма да има разпространение на инфекцията извън олимпийското село. 

“Малко е досадно, че всяка сутрин трябва да ставаш малко по-рано, за да си направиш PCR тест. Мисля си, че след няколко дни ще сме свикнали до такава степен, че ще е все едно си мием зъбите”, каза руският хокеист Антон Слепишев.

Той добави, че всички се страхуват от положителен резултат, но времето, в което живеем е такова и рисковете и страховете трябва да бъдат приети като нещо нормално.