Юто Хоригоме от Япония спечели първия златен медал по скейтборд в историята на Олимпийските игри, след като представи композиция на финала от изпълнения, носещи му голям брой точки.

Хоригоме остави най-доброто от себе си за четвъртото и петото изпълнение, като завърши общо с 37.18 точки, за да отпразнува титлата в родния си град. Сребърното отличие стана притежание на Келвин Хьофлер от Бразилия, който остана с 36.15 точки, а трето място и бронзов медал взе Джагър Ийтън от САЩ с 35.35.

Хоригоме стартира лошо във финала, но след това успя да възстанови самообладанието си. Във финала, който беше изключително оспорван, Хоригоме се е препъна през двете първоначални писти, но възстанови хладнокръвието си при кацането на четири от петте финални трика, спечелвайки 9,50 точки при предпоследното си спускане. Това се оказа и най-високата оценка в отделните изпълнения изобщо.

Французите Венсан Милу и Орелиен Жиру, също очаквани претенденти за медали, трябваше да се задоволят с 4-о и 6-о място.

Американецът Найджа Хюстън, една от звездите на световните серии в този спорт и сочен за основен претендент за златото, буквално се провали. Той падна на земята след като се приземи в първия трик на финала, а в крайна сметка завърши на седмо място.

"Знам, че очаквате да кажа това, но наистина съм щастлив. Но преди всичко искам да кажа, че никога не съм вярвал, че скейтбордът ще бъде в Олимпийското семейство и аз ще участвам на Игрите като скейтбордист, заяви победителят пред държавната телевизия НХК в Ариаке, където всъщност и живее.

Крайно класиране- скейтборд (мъже), финал:

1. Юто Хоригоме (Япония)- 37.18 точки

2. Келвин Хьофлер (Бразилия)- 36.15

3. Джагър Ийтън (САЩ)- 35.35