Женският спорт готви обединение срещу допускането на атлети трансджендъри в някои от спортовете.

За готвеното обединение съобщи "BBC", като към момента организаторите остават в анонимност до официализирането на всички детайли около тази позиция, с която десетки жени професионални спортисти ще излязат.

Разпоредбите на Международния олимпийски комитет позволяват на мъже с досттъчно ниски нива на тестостерон да се състезават срещу жени независимо, че не са се подложили на операция за смяна на пола и физиологично са мъже.

Прословут стана случая с плувецът Уил Томас, който бе извън първите 400 в мъжкото плуване на САЩ, но премина през програма за понижение на тестостерона и получи да се състезава срещу жени под името Лиа Томас, а това доведе до рекорди и колежанска титла.

Впоследствие няколко подобни случая имаше в британското колоездене, а и да не забравяме, че преди година по време на Олимпиадата в Токио, мъжът Лоръл Хъбърд се състезава срещу жени във вдигането на тежести.

Заради все по-зачестяващите случаи на мъже с ниски нива на тестостерон, които се състезават срещу жените, десетки спортистки по света ще опитат официално да изразят своето негодувание.

До момента само няколко големи имена се обявиха против това. Повечето спортистки се притесняват от обществен натиск, ако заемат позиция срещу трансджендърите в спорта.

Към момента казусът с въпросните трансджендър атлети не е напълно разрешен, защото МОК позволява тяхното участие при допустимите норми на тестостерон, но местните федерации все още имат финалната дума, когато се отнася за националните им състезания.

Така например под натиска на всички клубове, британското колоездене забрани трансджендъри срещу жени, но пък отвъд океана подобни забрани на този етап няма.

Пред "BBC" една от организаторките на този протест, пожелала анонимност, сподели:

"Ако жените можеше да се състезаваме срещу мъже, изобщо нямаше да има полово разделение в спорта. Но то съществува с причина, имаме физически разлики, заради които все трябва да се състезава срещу своя пол.

Нямаме против да има категория трансджендъри, но не сме съгласни с тяхното включване в женския спорт. Особено, когато говорим за изцяло физически дисциплини като колоездене, плуване, вдигане на тежести или бягане.

Как очаквате да развиваме спорта при малките момичета, когато знаят, че някой неуспял мъж може да премине през процедура за понижение на тестостерона и да се състезава срещу тях.

Това вече не е спорт".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos