Американският треньор по спортна гимнастика Джон Гедърт се самоуби в автомобила си, недалеч от дома на семейството в Грант Ледж, Мичиган. 63-годишният мъж е намерен с огнестрелна рана и оръжието, с което е отнел собствения си живот, в отбивка на междуградския път на няколко километра от къщата си.

Той е един от най-успешните наставници в този спорт на САЩ, след като на игрите в Лондон 2012 бе главен треньор на женския тим, спечелил пет медала.

Включително три златни - в отборната надпревара, както и на Габи Дъглас (в многобоя индивидуално) и Али Райсман на земя.

Самоубийството на Гедърт идва часове, след като той чу 24 обвинения, които му бяха повдигнати от местния съд в щата Мичиган. В понеделник трябваше да се изправи за началото на делото, а в четвъртък вечерта са го чакали в съда за потвърждаване, че знае за обвиненията и е готов за процеса.

След 24-те обвинения има 14 за трафик и тормоз на хора - заради отношението му към състезателки, за нанасяне на трайни травми на някои от тях, както и за форсиране на подготовка и физически натоварвания, довели пък до контузии и прекратили кариери.

В гимнастиката Гедърт бе известен с изключителна строгост, дисциплина на ръба на военно поделение и изисквания, които отказаха не една състезателка през годините. Сравняваха методите му с тези на съветските и китайските наставници, но той самият неведнъж бе казвал, че само по този начин в спорта му може да се постигне успех.

"При нас няма място за дори най-малката грешка и концентрацията, мотивацията и отдадеността трябва да са на повече от сто процента", са думите му след Олимпиадата в Лондон.

Има и обвинения за сексуално насилие, включително такива от "първа степен" - за посегателство над непълнолетно момиче (на възраст между 13 и 16 години, без да се споменава името) и прикриване на други такива. Както и за лъжесвидетелстване.

Проблемите на Гедърт започнаха преди пет години, когато дойдоха първите разкрития и обвинения срещу доктор Лари Насар. Днес дългогодишният лекар на няколко спортни отбора на Щатите е в затвора за 175 години, след доказване на над сто случая на сексуално насилие над състезателки.

Насар работеше в залата по гимнастика на Мичиган, където треньор от близо три десетилетия е Гедърт. Оказва се, че в засекретени досега показания по делото срещу доктора, фигурират стотици страници с обвинения към треньора. Включително и показания на самия Насар.

Самоубилият се Гедърт бе женен с три деца.

Снимка: Getty Images