Българката Силвия Аздреева осъществи успешни изкачвания на Лхотце (8516 метра) и Еверест (8848 метра) като част от група, ръководена от непалската легенда Нирмал Пурджа.

Така тя се превръща в едва четвъртият представител на страната ни, който успява да стъпи на Лхотце след Христо Проданов, Атанас Скатов и Иван Томов и в първата българка, стигнала до върха.

Аздреева е втората нашенка, успяла да изкачи и Еверест. Досега единствено Петя Колчева бе правила това (през 2009 година), а така и няма доказателства за това дали племеница на Христо Проданов - Мариана, действително е успяла да стъпи на Покрива на света през 2004 година.

По този начин вече общо 15 българи са стигали до Еверест  - Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков, Кирил Досков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов, Петя Колчев, Камен Колчев, Атанас Скатов, Слави Несторов и Стефан Стефанов.

Компанията на Пурджа Elite Expeditions официално потвърди новината за това в профилите си в социалните мрежи. Нирмал също е изкачил както Еверест, така и Лхотце, а извън непалския му екип, съставен от Лапка Денди Шерпа, Дауа Четар Шерпа, Тенджи Шерпа и Пасанг Тенди Шерпа, само трима от клиентите им са стигнали и до двата върха - това са Аздреева, Реми Клоос от Южна Африка и Хуан Диего Мартинес от Мексико.

За българката това са първи два осемхилядника, като досега най-високото ѝ изкачване бе на друг хималайски връх - Ама Даблам (6812 метра).

Пурджа, известен повече като Нимс, е рекордьор по най-бързо изкачване на всичките 14 осемхилядника - за 6 месеца и 6 дни с допълнителен кислород.