Да полетиш в Рая - мечта, която сбъдват малцина.

Да скочиш от 27 метра височина и да се приземиш със скорост от 85 км/ч, в сърцето на една от най-разкошните гледки - изживяха го стартиралите в първото за годината състезание от Световните серии по Cliff Diving (скокове от скали във вода). То мина в райското кътче на островите Палаван край Филипините.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ФОТОСИ ОТ РАЙСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ>>>

Red Bull Cliff Diving е световна серия от състезания по скокове във вода с изключително екстремен характер. Ускорението, което атлетите достигат, скачайки от платформата, е 9.8 метра в секунда. Нещо повече - по време на свободното падане участниците изпълняват въздушни фигури и превъртания, без да изпускат от фокус точката на приземяване.

Dean Treml/Red Bull Content Pool

Скачачите се приземяват във водата с два до три пъти силата на гравитацията, като всеки един мускул на атлетите е активен на 100% по време на скока. Всеки скок изисква специална загрявка и натоварване на мускулатурата, преди да се извърши.

Скачачите трябва да изплуват възможно най-бързо от момента на приземяване, а за да не потънат прекалено дълбоко, атлетите разперват ръце встрани. Триенето им помага да забавят скорост, но отварянето на ръцете е ключово, за да останат близо до повърхността.

Red Bull Cliff Diving се провежда единствено и само в естествени водни басейни. Вълни, приливи, отливи, както и силен вятър, са част от метеорологичните условия, с които атлетите трябва да се преборят.

Рекордьорите Гари Хънт (Великобритания) и Риан Ифланд (при жените, Австралия) доминираха на старта на новия сезон, след като спечелиха Световните серии миналата година.

Гари е седемкратен шампион, а Риан има три титли.

Втори при мъжете остана Константин Поповичи (Румъния), а трети - Йонатан Паредес от Мексико.

В женската надпревара втора е Яна Несциарова (Беларус), а трета - Лисан Ричард от Канада.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ФОТОСИ ОТ РАЙСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ>>>

Dean Treml/Red Bull Content Pool

Dean Treml/Red Bull Content Pool