Конкуренти са опитали да спрат Петър Стойчев от участие в плуването в ледени води в Мурманск, където българинът спечели световната титла с нов рекорд. Причината е, че той не е минал медицински преглед заедно с цялата група, а час по-късно. Това разкри пред bTV самият Стойчев след края на плуването.

С рекордните 12 минути и 10 секунди в ледените води, българският плувец триумфира на 1000 м в третото издание на световното първенство по ледено плуване. Така той успя да защити титлата си от 2017 г.

"Щастлив съм, че защитих титлата. Радвам се, че направих това, което казах преди плуването. Тактически направих дистанцията така, както говорихме. До средата успях да настигна водещите, да задържа и да поведа. Беше ми много студено в последните 300 м. Чувствах се много дискомфортно във водата, но увеличавах преднината пред втория, третия и четвъртия, които бяха доста близо. Имаше моменти, в които дори не помня какво се случваше, но, когато се разминавахме след всяко обръщане, виждах, че увеличавам преднината и имам възможност да спечеля състезанието. Най-големият проблем при такова ледено плуване е да си помислиш, че си първи преди да си пипнал финала, защото студената вода влияе много неприятно в последните метри. Щастлив съм, че успях да защитя по безапелационен начин титлата си.", заяви Петър Стойчев.

Той сподели, че плуването е било много трудно и тежко, тъй като температурата на водата е била около 0 градуса.

"Ако температурата ѝ беше 2-3-4 градуса, времето щеше да бъде по-добро. Бях с много силни болки в пръстите на ръцете и краката. В момента, в който кръвта се връща обратно в пръстите, болките са неописуеми. Всичко мина много добре! Важно е, че успяхме да победим и да развеем българското знаме", обясни двукратният световен шампион.