Две тежки падания белязаха последния ден от надпреварата по BMX на Олимпиадата в Токио. Днес бяха раздадени медалите както при мъжете, така и при жените, а Конър Фийлдс от САЩ не успя да защити олимпийската си титла от Рио 2016, защото въобще не можа да стартира във финала.

28-годишният спортист, който е първият американец със злато в тази дисциплина, падна и се удари лошо в третото си каране от полуфиналите, след като вече си бе осигурил място във финала. Фийлдс бе изнесен на носилка и закаран в болница, като от отбора му съобщиха, че е контактен, подвижен и отговаря на въпросите на лекарите.

В отсъствието на Фийлдс, който бе абсолютен фаворит за титлата, златото отиде в Ниек Киман от Нидерландия. Тройката бе допълнена от Кай Уайт (Великобритания) със сребърен медал и Карлос Алберто Рамирес Йепес (Колумбия) с бронз.

Бетани Шрийвър от Великобритания пък ликува при дамите, детронирайки двукратната олимпийска шампионка Мариана Пахон от Колумбия. Историята на Шрийвър е забележителна, защото тя набираше средства чрез онлайн дарения, за да събере нужната сума за участието си в Токио. Шампионката Шрийвър, която е учител на непълен работен ден отчете, че Пахон е неин идол от детските години. 

Бронзовият медал при дамите бе за Мерел Смулдерс от Нидерландия. 

При жените също не се мина без инциденти, като в полуфиналите Сая Сакакибара от Австралия също падна тежко и се нуждаеше от медицинска помощ. 

Снимка: AP/БТА

Заради катастрофите на Фийлдс и Сакакабира и двата финала започнаха по-късно от очакваното, но най-важното е, че двамата спортисти са добре.