Документалният филм за Михаел Шумахер от тази седмица вече е достъпен в Netflix, а първите отзиви за него са противоречиви. Вероятно причината за това са големите очаквания и гладът за това да научим нещо повече за състоянието на Шуми. От близо 8 години той се бори с последствията от тежък инцидент на ски, след който получи мозъчни травми и е скрит от публичните очи в имение в Швейцария.

Е, ако очаквате да научите много повече по тази тема от филма, ще сте разочаровани.

Инцидентът не е център на сюжетната линия, което е разбираемо. Семейството е пожелало така, но в края на лентата всеки от най-близките хора на Михаел говори за това как се справя със ситуацията.

"Той ми липсва всеки ден. Ние се опитваме да продължим като семейство - казва съпругата му Корина, сдържайки сълзите си. - Той е тук. Михаел е с нас, макар по различен начин.

Ние правим всичко възможно той да е по-добре, живеем заедно с него и той минава през терапия. Михаел ни показва колко силен е и днес, всеки ден. Не, че ние не го знаехме и преди."

Това е кажи-речи всичко, което ще разберете около актуалното състояние на Шуми от филма "Шумахер", режисиран от Ханс-Бруно Камертонс и Ванеса Нокер.

Но има доста други неща, които си заслужава да се видят, чуят и усетят. И които да дадат отговори на въпроси около големия шампион.

Рухва един от митовете около него - че е бил скучен и не е обичал купоните. Михаел често е прекарвал вечерите си в караоке-барове, където пеел любимата си песен "My Way" на Франк Синатра. Пушил е пури понякога, а ром с кола е питието, което е предпочитал.

Бащата Ролф разкрива как синът му е получил първия си хонорар като пилот - 2000 германски марки, след като преди това трудно е изкарвал и по 500 на месец. Вили Вебер, най-довереният приятел на Михаел извън семейството и негов мениджър, му дава първия договор за 5 г.

Виждаме стряскащи детайли около това как "Ферари" са имали съмнения дали взимат правилния човек, когато подписват с Шуми в края на миналия век. И как дори Жан Тод, големият му съратник и приятел, тогава директор в отбора, е обмислял да го замени с Мика Хакинен в определени моменти.

Хора именно като Хакинен разкриват подробности за стила на каране на Шуми, за това как той е бил най-добре адаптиран към мокрите писти и т.н.

Един детайл, който никога не е бил известен, става ясен от документалния филм на Netflix. Шумахер е страдал от безсъние седмици, а може би и месеци след смъртта на Айртон Сена на пистата "Имола" през 1994 г. Налага се да минава през терапия, за да може да възстанови съня си, след като човекът, на когото е опитвал да подражава като млад пилот, си отива пред очите му.

Михаел също кара в състезанието на 1 май 1994-а.

И все пак - има един факт и история около инцидента на ски, променил живота му коренно, който влиза в лентата. Семейството е обмисляло да отиде в Дубай на новогодишна ваканция за посрещането на 2014-а, където да се отдаде на скокове с парашут и други атракции.

В последния момент шампионът решава със съпругата му и децата да останат в Мерибел, френския курорт в Алпите, където дни по-късно се случва падането му и... останалото е история.

Снимка: Getty Images