Австралийският талант Оскар Пиастри, който вчера бе обявен от "Алпин" като наследник на Фернандо Алонсо в отбора за следващия сезон, изненадващо отрече информацията, че ще кара за французите. Младокът, който е част от Академията на "Рено" и е през миналия сезон спечели титлата във Формула 2, в момента е в ролята на резервен пилот на французите, но изглежда няма никакво намерение да кара за тях при най-добрите.

"Разбирам, че без да бъде съгласувано с мен, "Алпин" са пуснали прессъобщение, че ще карам за тях през следващия сезон. Това не е вярно и не съм подписвал договор с "Алпин" за сезон 2023. Няма да карам за "Алпин" през следващия сезон", написа Пиастри, който има и шампионска титла от Формула 3.

От "Алпин" са категорични, че договорните отношения задължават Пиастри да кара за отбора при наличието на свободно място.

Името на Пиастри е свързвано с "Макларън", след като бъдещето на сънародника му Даниел Рикардо изглежда все по-неясно. Оказа се, че британският тим е бил в контакт с Пиастри още преди да стане ясно, че в Фернандо Алонсо напуска "Алпин".

Sky Sports публикува информация, че в договора на Пиастри е имало краен срок да бъде обявен като пилот на "Алпин" и той е бил на 31 юли.

Интерес към него има и към "Уилямс", откъдето по всяка вероятност няма да подновят договора на Никола Латифи.