Почти десетилетие след последното състезание на Михаел Шумахер във Формула 1, пилот с неговата фамилия отново ще застане на стартовата решетка. Синът на легендата ще дебютира при най-добрите през следващия сезон, след като от американския отбор "Хаас" официално потвърдиха, че Мик Шумахер ще кара за тях догодина. Така тимът ще разчита на изцяло дебютантски пилотски състав, след като вчера бе обявено привличането на Никита Мазепин.

21-годишният Мик ще бъде третият Шумахер във Формула след татко си Михаел и чичо си Ралф, а през 2021 година всички погледи ще бъдат отправени към младат надежда, който няма как да избяга от фамилното си име, макар да се представя отлично във Формула 2.

Младият Шумахер към момента е лидер в класирането на последния шампионат по пътя към Формула 1 и има абсолютно реална възможност да го спечели като част от отбора на "Према Рейсинг". 

Иначе Мик вече има една титла - тази във Формула 3 от сезон 2018, а освен това е част от младежката академия на "Ферари". Именно с италианския тим баща му постигна най-големите си успехи и спечели пет от общо седемте си шампионски титли на Формула 1.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Болидите на "Хаас" пък използват двигатели точно на Скудерията. По-рано през сезона Шумахер-младши трябваше да кара в свободните тренировки за друг тим с двигатели на "Ферари" - "Алфа Ромео", но тогава атмосферните условия на "Нюрбургринг" не позволиха това".

Така през сезон 2021 Мик ще се докосне до мечтата си, която не идва лесно само защото носи фамилията Шумахер. Младият пилот е споделял, че понякога името повече му е тежало и като дете дори се е състезавал с моминското име на майка си.

"Винаги съм вярвал, че тази мечта ще се сбъдне! Чувстам се чудесно от това, че ще карам за "Хаас" през следващия сезон. Благодаря на всички за подкрепата", бяха първите думи на Мик след подписването на договора.

Михаел Шумахер се оттегли от Формула 1 през 2012 година, а през 2013 година претърпя инцидент, който го скри от очите на широката общественост, но сега името му отново ще бъде споменавано изключително често.

Михаел и Мик са поредните имена от дълъг списък с бащи и синове, които са карали във Формула 1, като там попадат още Кеке Розберг и Нико Розберг, Йос Верстапен и Макс Верстапен, Ян Магнусен и Кевин Магнусен, Греъм Хил и Деймън Хил, Жил Вилньов и Жак Вилньов, както и Нелсон Пикет и Нелсон Пикет-младши.

Досега през настоящия сезон "Хаас" е с 3 спечелени точки, нареждайки се на предпоследно място в класирането, като зад тях е само "Уилямс".