Председателят на Формула Чейс Чери изрече най-неприятната и нежелана от всеки фен на състезанието фраза.

"Не е изключено до края на 2020 година да няма нито един старт", каза шефът след поредното заседание онлайн на ръководителите в организацията. И все пак добрата новина е, че вариантът е само хипотетичен и малко вероятен.

"Иска ни се да вярваме и сме оптимисти, че шампионатът ще бъде проведен - каза Чери. - Очакваме европейските стартове да са без фенове. Но имаме надежди, че някои извън континента ще са достатъчно безопасни, за да има и публика. Имаме голям проблем, и той е икономически. Загубите са огромни."

По-конкретно - спадът в приходната част на цялото състезание за първите 4 месеца на 2020 г. спрямо същия период на миналата, е 84 процента.

Компанията Liberty Media, която притежава марката Формула 1, е имала оборот за януари - април 2019 г. от 246 милиона долара. Сега декларира... 39 милиона.

И въпреки това концернът е гарантирал, че има готовност да отпусне допълнителни 1.4 милиарда долара по веригата на цялата структура на Формула 1 под форма на заеми, кредити или друга помощ, с която всички засегнати да се справят с пораженията от пандемията.

А тя е повлияла на отборите, на организаторите на състезания, на телевизиите, спонсорите...

Чери разкри, че надеждата продължава да е старт в Австрия в първия уикенд на юли. Но още няма "зелена светлина" за това от правителството в страната, а и от медицинстите служби не само на тази държава, но и в цяла Европа.

Чака се в понеделник Формула 1 да види изготвена от специална комисия стратегия в детайли как да се завърне състезанието при новите условия - логистика, графици на тренировки по пистите, квалификации, стартове, пълно изолиране и обезопасяване на трасетата в името на здравето на пилоти и служители.