Сузи Волф, съпругата на шефа на "Мерцедес" Тото Волф, официално е завела съдебен иск срещу ФИА, световната организация по автомобилизъм, а причина за това са изказвания от месец декември миналата година. Тогава се появиха твърдения, че работата на Сузи, която е ръководител на F1 Academy - академия, в която се подготвят талантливи жени-пилоти, създава конфликт на интереси.

Твърдение, което както сами може да се досетите, е свързано с Тото, който години наред ръководи "Мерцедес" и не е просто директор на отбора, а е и съсобственик на "сребърните стрели".

В края на 2023-а семейство Волф се оказа обект на разследване заради въпросния конфликт на интереси, а сигналите са дошли от конкуренти на "Мерцедес" във Формула 1. Тогава имаше обвинения, че двамата съпрузи са си разменяли поверителна информация и това е довело до оплакването на другите отбори от стартовата решетка.

Позицията на ФИА в онзи момент гласеше, че са наясно със ситуацията и компетентните органи разглеждата случващото се. Всичко обаче приключи, след като останалите 9 тима от F1 категорично отрекоха да се замесени в подобно нещо.

"Все още няма никаква прозрачност по случая или някой, който да поеме отговорност за поведението на ФИА и част от персонала по темата. Вярвам, че е изключително важно да се изправя срещу подобни нечестни случки и виновните да понесат отговорността си", коментира официално ситуацията Сузи и добави, че е завела дело във френски съд в началото на месец март.

Това е пореден скандал извън пистата в последните месеци. Най-скорошният такъв бе с Кристиан Хорнер - шефът на "Ред Бул", който излезе сух от обвинения за сексуален тормоз.

Изпълнителният директор на ФИА Мохамед бин Сулайем пък бе обвинен в манипулиране на резултати, както и в опит за злоупотреба с влияние.

Бившият пилот Фелипе Маса също попадна в центъра на медийното внимание, завеждайки дело заради развитието на сезон 2008, когато смята, че е загубил титлата след манипулация и външна намеса.