На летище София Матеус сподели, че не се сърди на никого в БФС за решението договорът му да бъде прекратен. Той каза, че има само хубави спомени от България и от престоя си начело на националния отбор.

"Винаги се чувствам добре тук. Имам само хубави спомени от България и мисля, че имам приятели тук. Следя българския футбол и българското първенство, както и националния тим. Бях част от българския футбол и това ще остане до края на живота ми."

- Очаквате ли някакви проблеми около прекратяването на договора ви с футболния съюз?

- Ами приемам всичко, това е бизнес. Не съм ядосан от решението на федерацията. Подписахме договор преди една година и мислех, че ще работим по-дълго заедно. Такова беше желанието ми. Такива бяха и разговорите ни с президента преди 3-4 месеца, когато играхме в Беларус. По-късно те промениха намеренията си и аз уважавам това.

- Имате ли някакви финансови претенции към българския футболен съюз?

- Не говоря за финансови въпроси. Имам договор до днес.От утре съм свободен за друг клуб или друга федерация и гледам напред към това.

- Взехте ли всички пари, които трябваше?

- Не гледам всеки ден сметката си, но се надявам, че всичко е пристигнало.

- Чувствате ли се предаден от българския футболен съюз, след като първо ви казаха, че оставате, а после промениха позицията си?

- Казах ви- това е футболът. Знам това добре. Не знам за решението и защо те промениха мнението си, но трябва да са имали причина. От моя страна не съм ядосан на никого, защото това беше хубав опит за мен. Беше приятно да се стремим да изградим нов отбор. Съжалявам само за играчите и че не можем да завършим това, което започнахме заедно.

- Каква причина изтъкнаха за прекратяването на договора?

- Нищо. Казаха ми само, че вече не съм треньор на националния отбор. Това е.

- Мислите ли, че новият треньор Пенев ще се справи с отбора? Какво е мнението ви?

- Пожелавам му успех. Със сигурност не е лесна работа, защото видяхте, че резултатите и след мен бяха същите срещу Украйна и Уелс. От самото начало казвах, че българският футбол трябва доста да се промени, за да се получат резултати според желаното. Това е сериозна работа и трябва да има по-тясно сътрудничество между клубовете и федерацията. Трябват повече средства за клубовете, за да могат да създадат по-добри условия за тренировки. И всичко това трябва да е синхронизирано, за да се получат резултати.

- Имате ли някакви оферти сега?

- Имам доста оферти, а последните два месеца също. Не беше възможно да подпиша договор някъде, защото контрактът ми с България приключва утре.

- Национални отбори или клубове?

- Национален отбор и клубове.

- Съжалявате ли за периода в българския национален тим?

- Не, за нищо.

- Ще ви липсва ли някой или нещо от България?

- Ами казах ви, винаги идвам с удоволствие тук. Моят приятел Павел е тук на летището. Разбира се, когато напускаш нещо чувството не е много приятно. Когато започнеш някаква връзка, а за мен бе това и за добра връзка, винаги трябва и двете страни да вложат нещо.

- Мислите ли, че главната причина за приключването на договора ви е, че не бяхте достатъчно време в България?

- Не беше това. Трябва да погледна в договора дали е написано или не, ако е написано – го правя, но мисля, че не е написано.

- Мислите ли, че направихме някакви грешки по време на предстоя ви като национален селекционер?

- Мога да кажа само, че съм давал най-доброто от себе си всеки ден. Следял съм българския футбол и бях свързан със страната. Посещавах играчите, които бяха извън България. Правех каквото беше възможно. Може би трябваше по-добра комуникация между мен и хората от федерацията.